tiistai 8. joulukuuta 2015

71. Tuohikotti

Torstai 17.07.2014 klo 08.30 leiri nro 40 Tuohikotti

Kymenlaaksossa ollaan. Virittelin puolenyön jälkeen telttarysäni ABC-aseman takana olevan lakkautetun koulun pihapiiriin, tiheän männikön sisältä luokille kaartuvan koivun alle. Männynkäpyjen kylkiä painellessakin oikeasti väsynyt nukkuu murmelin lailla. Ei kyllä ole kokemusta murmelina olosta niin kuin Bill Murraylla Päiväni murmelina -elokuvassa. Yhtä outo on kyllä "nukkuu kuin tukki"-metaforakin. Kellä tukkina olemisesta kokemusta on?

Kerkesin iltamyöhällä kahville ennen syöttölän sulkeutumista. Mies, joka ovia lukitsi, neuvoi minut tänne. Sanoi, että aamukahvit ja lämpimäiset on heti kuudelta valmiina. Kylmälaitteiden moottoreiden, ilmalämpöpumppujen ja ilmastointijärjestelmien pauhina on kyllä melkoinen vaikka on tästä useita kymmeniä metrejä huoltoaseman takapihalle. Että ei tämä mikään luontoelämys ollut.

Harmaata hiusta runsaasti lätsän alta pukkaavan pään omistava, uurteiskasvoinen mies työnsi pyörää oikopolulla kun olin kusella petäjänjuurella. Vastasi huomenet huomeneeni ja kysyi, että hyvinkö nukutti. Ei se hämmästelyt telttailuani, oli jo sen ikäinen, että kaikkea on tullut nähneeksi. Oli kömpimässä aamukahville ja lehden lukuun kun ei sitä yksin itselleen viitsi keitellä. Ja joskus tulee syötyä aamupuurokin tuossa "naapurissa". Olisin jututtanut pitempäänkin, mutta vanhus rapsehti reinoissaan pian tuota tuonnempana. Jos olisi ollut kamera käsissä, olisin ottanut raihnaisesta menosta kuvan.
Läksin Mäntyharjulta sittenkin toiselle polulle minne olin aikonut. Olisi pitänyt mennä sinne Salmelan suuntaan ja sieltä kääntyä tielle 368 mutta jostakin syystä altani löytyi tie 381. Yhtäkaikki reitti oli rauhallinen isommalle 15-tielle saakka eikä silläkään enää iltayöstä liikenne häiritsevä ollut. Raskasta kalustoa humahteli vastaan ja ohitse säännöllisin väliajoin. Isolle tielle tullessani oli ristauksen takana Rantinhovi-niminen ravintolakompleksi ja siitä vähän matkaa poljettuani kivilouhoon romuksi paukautettu Saab. Lieköhän hengissä selvitty siitä rymäyksestä?
Ennen Tuohikottia sujahti tien ylitse jokin eläin, koira se ei ollut, mutta sen mallinen, ketuksi tai supiksi liian suuri. Ehkäpä susi?

Mäntyharjulta lähtiessä saatteli sadekeli jonkin matkaa, mutta vesi oli lämmintä ja poljin vain menemään. Sateen tauottua löysin oikein mukavan, kallioisen järvenrannan jossa vietin muutamat tunnit keitellen pakissa kananmunia ja paistaen makkaraa. Myös pakillisen kahvia kiehautin.  Uida pulahtelinkin. Jos siinä olisi kysytty, mikä mielestäsi on nautinto, niin olisi ollut helppo sanoa: Tämä.
Nyt on leiri purettu. Istun ABC:n aamupuurolla. Hienolta tuntuu. Puuro maksoi 1,50:-. Kuuluikohan siihen maito ja leivät? Otin kuitenkin. Kahvia en tietenkään malttanut olla ostamatta ja se maksoi saman verran.

Katselin karttaa. Taidan lähteä Vekaranjärventielle ja siitä Jaalaan ja vasta sitten Kouvolaan. Ilma näyttäisi jatkuvan kesäisenä.

Ei kommentteja: