perjantai 23. toukokuuta 2008

Kun nukkua ei voinut...

...koska etukäpäliä pakottaa, niin lueskelinpa Bertrand Russelin Kasvatus ja elämäntaito -kirjaa. (Aili Salomaan suomennos v:lta 1930, Werner Söderström Oy). Löysin tämän teoksen välipohjan puruista poistaessani niitä jotta saan korkeutta tarpeeksi yläkerran makuualkoviin. Purua oli noin puolen metrin liikakerros. Eli alalta, jonka esille laipiovasoja myöten esiin eilen illalla kaivoin, lähti tavaraa kahdenkymmenenviiden jätesäkillisen (a´150 l) verran.
Siteeraan Russelia pikkuisen: "Kiinalainen kasvatus suosi liikkumattomuutta ja taidetta; se jätti kehittämättä edistyksen ja tieteen. Voidaan ehkä katsoa tämän johtuvan skeptisismistä. Intohimoiset uskomukset synnyttävät joko edistystä tai taantumusta, mutta ei liikkumattomuutta. Tieteellä, silloinkin kun se hyökkää perinnäisten uskomusten kimppuun, on omat uskomuksensa, ja tuskin se voi kukoistaa kirjallisen skeptisismin ilmapiirissä. Riitaisessa maailmassa, jonka nykyajan keksinnöt ovat yhdistäneet, tarvitaan tarmoa kansalliseen itsesäilytykseen. Ja ilman tiedettä kansanvalta on mahdoton. Kiinalainen sivistys rajoittui kasvatuksen saaneiden pieneen prosenttiin, ja kreikkalainen sivistys perustui orjuuteen. Näistä Kiinan perinnäinen kasvatus ei sovellu nykymaailmaan, ja sen ovat kiinalaiset itsekin hylänneet. Sivistynyt kahdeksannentoista vuosisadan herrasmies, jota voidaan verrata jossakin suhteessa kiinalaiseen oppineeseen, on käynyt mahdottomaksi samoista syistä..."

Siteeraamassani kappaleessa olisi oikeastaan ajattelemisen tarpeita lopuksi yötä; maailmassa ajattelemisen aiheet eivät ole miksikään muuttuneet. Tietoa on mukamas tarjolla enemmän, vaikka kukaan ei ole loppuun saakka entisiäkään oivalluksia ehtinyt pohtia.

Sahanpurujen seasta kaivoin paljon muutakin eristeisiin kuulumatonta tavaraa:

Kansan Tahto ja Kainuun Sanomat -lehtiä vm. 1953, 1 Kaleva v:lta 1952, kapustoita, harjanvarsia, pullonkorkkeja, pulloja, puolikas kahvikuppi (Arabia) jonka kyljessä linna-maalaus, rövönkuteita, kommunistista kirjallisuutta, lehtisiä, julisteita, kouluvihkoja, Aku Ankka, Seura, "kuusen alla"-joulukortteja, äitienpäiväonnitteluja, sukkahousuja, yhdet tissiliivit samassa paketissa sotienjälkeistä mallia olevan alkuperäisen/käyttämättömän kuukautissuojarätin kanssa jossa hakaneulatkin mukana, korsetinjousia, flanelliset alushousut, paidanriekaleita, postimerkkejä, pahvia, jauhosäkkejä (tyhjiä), sahanlateja, silmälasien sangat, kitaran vanerikaaret...

...sekä RAHAA! Eli yksi markan kolikko luultavasti vuodelta 1948. Takapuoleltaan se oli niin ruosteessa, etten oikein saanut varmaa selvyyttä vuosiluvusta.

Riittää taas pohtimista erilaisten julkaisujen ja julistusten äärellä joita joka kolokkerosta tässä talossa löytyy. Mielenkiintoista lähiaikojen argeologiaa jota voi suurempia tikuilla kaiveluja suorittamatta verrata nykypäivän aivojenhuuhtomismateriaaliin; Kansan Tahtoja Hesariin; kommunistien manifestilehdykäisiä "Liity Hyvän Olon Olohuone -ryhmään -saat ensiliittyjän lahjan kaupan päälle" -värimainoksiin jne.

Ei kommentteja: