torstai 29. toukokuuta 2008

Museotien kivinen taival


"Muistikirjavetäisyjä
Yhtäkkiä nousin minä vuoteestani tänä toukokuun yhdeksäntenäkolmatta yöllä klo 2,45. Ja nyt seitsemän tunnin kuluttua makailen tässä Kärsämänjoen partaalla, peninkulmien päässä kotoa. ..." (Pentti Haanpää 29.5.1928, Muistikirjavetäisyjä sekä muita teoksia, Otava)
Niin siis kirji muistiin PH.

Minä en noussut yhtäkkiä vaan suunnitellusti ja nyt olen täällä Kärsämäessä ajettuani vanhan, museotieksi julistetun hiekkatien kautta. Samaa polkua jota PH:kin ja aikalaisensa ovat aikanaan käyttäneet.

Kuinka tie voi olla museotie? Esineet viedään tilaan jolla seinät on ja riippuen esineistöstä, paikkaa aletaan kutsua museoksi. Tietä ei viedä mihinkään vaan se jätetään halkomaan maisemaa kuin vetelä majoneesijuova leivälle. Tätäkään tietä, numeroltaan 8000, eivät suojanneet mitkään seinät. Ei se suikerrellut, kuten vuosisatoja sitten, turvaisien ikimetsien syleilyssä. Metsät oli raiskattu sen sivuilta, silputtu tikuiksi ja kannotkin juurineen temmottu polttolaitosten moolokinkitoihin ikuisesti ahneen ihmislajin toimesta. Tien alitse oli muoviviemäreitä vedelty ja vain malliksi pari holvisiltaa jätetty. Tien pinta oli jyrsitty nykyaikaisin tiekarhun teräskynsin ja peitteeksi ajettu terävää kivimursketta jollaisesta eivät hevospeleillä sata vuotta sitten ajelleet osanneet (onneksi) edes kauhupainajaisia nähdä.

Tätä museotietä ajellessani, minulle tuli olo, kuin olisin Alvar Aalto-vahanuken tavannut Jyväskylän ohitustieltä liftaamasta.

Ainoastaan teerien kiivas pulputus ja suhauttelut nevojen reunamilla, pienempien lintujen taukoamaton viserrys ja kurkien "karjunta" ovat säilyneet muuttumattomina. Lajikirjo on kylläkin tappioita kokenut, mutta lokkien satapäiset parvet vain ovat tehomaatalouden ylenmääräistä tuotetta.

Mutta se.

Nyt istun Kärsämäen kirjastossa, lataan läppärin akkuja, tarkistan sähköpostit, kirjoitan muutaman itse ja sutaisen tänne blogiini nämä pienet tiedot tästä alkutaipaleesta.
Kärsämäen kirjasto
Kuviakin olisi, mutta en taida nyt ruveta niitä koneelle vielä latailemaan ja tänne syöttelemään. Katsonpahan sitten semmoisen paikan, jossa mahdollisesti olen edellä Haanpäätä, se nimittäin taisi lähteä jo menemään Pyhäjärveä kohti ja minulla on vielä eväsostokset tekemättä!

Ei kommentteja: