keskiviikko 24. syyskuuta 2008

Miksi tosiaan?

Kuva Hesarin etusivusta 24.9.2008 VE

Jos voisin, syyllistäisin koko ihmiskunnan bysantista saakka, ja kauempaakin historian alkulehdiltä, Kauhajoen ja Jokelan kaltaisten tapahtumien aiheuttajaksi. Kiroaisin alimpaan helvettiin tappokoneiden ja -aseiden suunnittelijat ja valmistajat, niiden tuhovoimaa ihannoivat yksilöt ja kokonaiset kansakunnat. Laittaisin jokaikisen sotilaalle haiskahtavankin aivojen tehopesuun ja omiin aitauksiinsa rauhankasvatukseen puhumattakaan sotapelien ja -lelujen rakentajista, "tosi-tv:n" ährääjistä ja extreme-harrasteiden kehittelijöistä.

Vaan lakonisesti on todettava, ettei semmoisesta olisi pieneksikään avuksi kun suuri peli on kuitenkin menetetty.

Voimattomuus tämmöisten edessä on ainoa vastaus tällä hetkellä. Voi vain pienesti hipaista taustatekijöitä eikä siitäkään koe kovin suurta tyydytystä.

Yhteiskunnan vääristymien tulokset sikiävät markkinatalouden luoman kilpailuyhteiskunnan sivutuotteena kuin hirvikärpäset kohti Pohjoista ilmastonmuutoksen myötä.

Yhteiskunnan arvoja ilmentänee, että vasta mieletön joukkoteurastus saa valtakunnan "sananvapauden ja tiedonvälityksen kuningaslehden" Hesarin uhraamaan markkinavoimille 30 000 eurolla (oma arvioni) päivittäin kauppaamansa etusivun tragedian uutisointiin. Muutenhan periferioiden agraariväestönosa puhutteleekin Hesaria mainostoimistojen mainoslehdeksi.

Tiedonvälityksen alkuperäiset periaatteet ovat jo muutenkin haudattu syvälle mainostoimistojen suoltaman roskan alle josta vain aniharva jaksaa asiaa luettavakseen kaivella.

Mutta kun pääni muualle käännän etsiäkseni lohtua edes suomalaisen yhteiskunnan kivijalasta, perheestä, niin näen vain, kuinka isät ja äidit ovat aina töissä, poissa kotoa; luomassa henkilökohtaista cv:tä jota esitellä tilaisuudessa, joka jälleen mahdollistaa uuden hierarkian pykälän ylöspäin pompahduksen. Ja kun kaikki on kaupan, ainoa levolle pyhitetty viikonpäivä, sunnuntaikin töytäillään ostosparatiisien tungoksissa sen sijaan, että otettaisiin vaunuissa karjuva vauva lämpimään syleilyyn kodin rauhassa niin usein kuin se vain tahtoo.

Eikä pään kääntäminen seuraavallekaan sektorille auta. Sieltä tuijottavat duunarien ahdistuneet kasvot asuntoluottokorkokäyriä osoittavien fläppitaulujen äärellä, savuavilla tehtaiden raunioilla tai roikkumassa alkojen ovienrivoissa klo 9. aamulla. Ja leipäjonot mutkittelevat katumaastureiden lomassa maailman ajankohtaisdokumenttien kuvituksina...

Pääministeri Vanhasen lausunnot eilisen Kauhajoen ampumissession jälkeen osoittivat, etteivät poliittiset toimijat yritä edes ymmärtää mistä voisi olla kysymys. Heidän aivonsa ovat ummessa kuin entisvanhaisen lehmän utareet kevättalvella. He eivät uskalla kääntää katsettaan omaan pesäänsä, sinne josta mahdollistetaan niin paljon tapahtumia joita tunteettomat markkinakädet ohjailevat.

Sillä vain kilpailuyhteiskunta voi tuottaa tällaista jälkeä.

Vain kilpailuyhteiskunta pakottaa ihmiset loppumattomiin vuorotöihin ja lasten kiikuttamiseen puolivuotiaina vieraalle hoitoon.

Vain kilpailuyhteiskunnassa ihmiset tekevät luontonsa vastaisesti kaiken "vapaaehtoisesti" kun heidät on ensin narrattu 30. vuoden asuntoluoton ottoon, paikkakunnan vaihdoksiin ja silti niin epävarmaan tulevaisuuteen koska kaiken voi jokatapauksessa tehdä Aasiassa halvemmalla.

Vain kilpailuyhteiskunta voi tuhota maapallon ilmakehän sellaiseen kuntoon, ettei sekään anna kenellekään toivoa tulevaisuudesta.

Vain kilpailuyhteiskunta voi mahdollistaa sen, että metsät, joissa ihmiset ovat ikiaikaisesti vaellelleet vapaudenkaipuussaan, raiskataan jalankäymättömiksi kynnöksiksi joidenka äärellä pahoinvoinnin tunteet vain yltyvät sietämättömiksi kivuiksi joita ei voi ruumiissaan paikantaa.

Ja vain kilpailuyhteiskunnassa tämän toivottomuuden keskellä päättäjät ja lastenpsykiatrit peräävät teknisiä toimia, lisää ammattiauttajia, vartijoita, valvontakameroita ja aselakien tiukennuksia. Eikä kukaan tunnu hoksaavan, että niiden sijaan ja rinnalle täytyisi ilman vuotosten valjastamisten, lisäydinvoimarakentamisten ja uraanikaivosten avaamisten ruveta laatimaan lakeja ja asetuksia ilman byrokraattisia venkoiluja, jotka olisivat ihmisten ja heidän perheidensä puolella eikä heitä vastaan.

Ja sen, mitä tarkoitan edellisellä, sanoo paljon terävämmällä analyysilla toimittaja Kirsi Virtanen radiopakinassaan joka tuli ulos Yle 1:ltä vuorokausi siitä, kun Kauhajoella alkoi paukkua. Ohjelman nimi on Kirsi Virtanen: "Viranomaiset" ja sen voi käydä kuuntelemassa netissä Yle Areenalla.Kuva Vammalan Karkusta, paikasta jossa olen 22-27.9.08

Ei kommentteja: