torstai 1. tammikuuta 2009

Meemien verkostot


Richard Dawkins meemi-nimityksen keksi ja Susan Blackmore kehitteli edelleen.

Nyt meemit ovat jo käsite ja pahaisemmatkin kellaribloggaajien heimot ymmärtänevät, etteivät he itse ajatteluaan ohjaile sen enempää kuin kuulumistaan johonkin rinkiin. Hekin vain apinoituvat pikkuhiljaa toisikseen kuin maailman sivu ovat uskovaisten ryhmittymät tehneet raamattujensa ja saarnaajiensa välityksellä. Esimerkiksi meemiteoriaan perehtyneet perussuomalaisten yhdenasian haaraliikkeen keulijat sen varmaankin tietävät ja tätä filosofista aksioomaa hyväksensä bloggaillessaan käyttävätten.
Meemiteorian avulla voi hieman käsittää sitäkin, mitä verkostoitumiseen vaikkapa uskontojen alueella on tapahtunut:


Kristinusko 2,1 miljardiaIslam 1,3 miljardiaHindulaisuus 900 miljoonaaKiinan perinteiset uskonnot 394 miljoonaaBuddhalaisuus noin 376 miljoonaaShamanismi, alkuperäiskansojen uskonnot 300 miljoonaaAfrikan perinteiset uskonnot 100 miljoonaaSikhiläisyys noin 23 miljoonaaJuutalaisuus noin 13–15 miljoonaaMAP-kirkko noin 13 miljoonaaBahá'í noin 7 miljoonaa
ateisteja tai agnostikkoja on noin 1,1 miljardia
(Wikibedia)


Meemit ovat tehneet verkostoitumistaan muunmuassa vapaamuurarien, ku lux klaanilaisten kuin myös che guevaralaistenkin aivoissa. 1918 tapahtumat, maailmansodat, keskitysleirit ja kaasutusuunit tarvitsivat toteutuakseen pitkäkestoisen meemityksen joukkojen päihin. Kekkos-meemien kymmenien vuosien vahtiurakka aikalaistensa päissä ei ala vieläkään hellittää ja Stalin-meemien orjuuttamia aivoja vaeltelee kymmenin miljoonin Vapaan Venäjän Putin-taivaan alla. Elvis-meemikin keikuttaa lanteitaan yhä niittiliivien mielissä, Olavi Virta-meemi volisee kuutamolla eikä Hitler-meemikään päästä otettaan virustartuntansa uhreista.

Ja Niin Edelleen.

Meemit eivät lajittele aivoja minkäänsorttisiin kategorioihin. Ne painavat tunteettomasti niin tupperware-tätien korvien takaa sisään kuin verkostomarkkinoinnin uhrienkin käpylisäkkeeseen. Tyhmien päiden meemityksen avulla Finn Capitakin onnistui tekemään miljoonien kupruja kuten miljardeja huijaavat "maailmankattolaisetkin" tekevät säännöllisin väliajoin.
Meemeiltä emme ole turvassa jos omistamme aivot.
Kuinka lie meidän ateistien laita? Onko meillä aivoja vai onko meille olemassa oma meemimme? Vai ovatko aivomme teflonia?
Minunkaltaiseni uskonnottomat ovat juosseet lapsuutensa munasillaan pappien, koulujen ja jengien ulottumattomissa kuunnellen vain korpeimme kuiskintaa. Suurten perheidemme äidit ja isät eivät ole meille sen kummempaa suuntaviittaa elämään joutaneet näyttämään kuin mitä risulla joskus sierettyneille kintuille ravautellessaan.
Minua itseäni ei ole saatu verkostoitumaan edes vapaa-ajattelijoihin, metsästyskortin maksan "varuilta" kerran viidessä vuodessa enkä yleensäkään näe merkitystä jäsenyydellä minkäänlaisiin organisaatioihin. Eivät edes perheemme "bonuskortit" ole omissa nimissäni koska olen selvillä niiden kierosta luonteesta. Vain elämisen etuuksien tähden olen kuulunut ammattiliittoonkin.

Ehkä villlinä ja vapaana päistä päihin loikkiva lisääntymisen meemi on minuakin päässyt huijaamaan...

Ei kommentteja: