maanantai 17. tammikuuta 2011

Markkinatalouden aamupuurot

Saivartelematon ajattelu on tärkeää. Kuten oikeaoppinen hengittäminen saalista vaanittaessa. Kumpaakaan en ehtinyt elämäni aikana opetella. Reseptorit vain kipinöivät.

Silti vähän yritän.

Urheilusta ajattelen aivan äinpäin kuin suuri enemmistö. Suuri enemmistö tietää siis, ilman sitä tässä selvittämättäkin kuinka urheilusta ajattelen.

Politiikasta ajattelen vakavasti. Se ei ole leikin asia kuten jotkut kuvittelevat. Politiikan jatkeeksi löytyy hyvin nopeasti puukko, kivääri, ydinpommi. Perussuomalaisuus ei ole politiikkaa. Se on kansallisromantiikkaa eikä sillä pitkälle pötkitä. Kysykää vaikka Veikko Vennamolta.

Markkinatalous taas on sellainen kummitusfasisti jota haluaisin olla hirttopuuhun vinssaamassa kuin aikalaiset diktaattori Benito Mussolinia. Mutta en usko, että tämän, käynnissä olevan Kolmannen Maailmansodan syyllisistä  yhtäkään Haagiin raahatuksi saadaan.

Ihmispesien vaatimaton markkinatalous on sitä, että ruoka ja juoma riittää, on vaatetta ja katto pään päällä.

Ihmispesien pelimerkit ovat pienet, ja voitot vielä pienempiä.

Peliaddiktio ihmispesän yhdelläkin jäsenellä tarkoittaa silloin samaa kuin jos tämä menisi suoraan hirteen.

Isojen peliaddiktiot tyydyttyisivät aidattuinakin. Ne aidat olisivat helppoja tehdä; kääntäisivät vain ajatuksensa nurin Wall Streetillä; peliaika päättyy klo 09, avataan jälleen huomenaamuna klo 07. Puristelkaa vaikka munianne tässä väliajalla; muuhunhan teistä ei ole pelaamisen lisäksi.

Siitähän tässä hulluudessa, tässä sodassa, on ainoastaan kysymys. Rajoittamattomasta peliajasta ja rajoittamattomista luotoista maksukyvyttömille pelimiehille joiden takaajina ovat kokonaiset kansat kotitalouksineen.

Tämä sota voitaisiin aivan hyvin jo lopettaa. Kliimaksi on jo saavutettu. Yhtään aivo-orgasmia ei pelihimoisille ole enää tarjota.

Häviäjät ovat jo antautuneet. Sinä ja minä. Aukaise vaikka tänään tullut sähkölaskusi ja lue se tarkkaan.

14 kommenttia:

Riku Riemu kirjoitti...

Markkinatalous on kasvoton kummajainen, jolle kukaan ei mahda mitään.

Aina se ohjaa, aina se ratkaisee, aina se antaa lopullisen määräyksen, josta ei voi yläpuolelle valittaa, kun siellä ei ole mitään.

"Kyllähän minä, mutta kun, tiedättehän, markkinatalous..."

"Sydämestäni niin ottaa, öitäni en saa nukutuksi ja ahdistaa, kun jouduin tällä tavalla irtisanomaan, mutta kun se markkinatalous...otatteko lisää pullaa?"

Tuotannon tehokkuus on maailmassa kaikkien aikojen parasta, silti kaikkialla leikataan, missään raha ei riitä - täytyy supistaa, kituuttaa ja lopettaa.

Sanotaan, että silloin taloudella menee parhaiten, kun raha kiertää, enimmällä osalla menee hyvin. Tuo kuulostaa järkevältä, mutta sellainen on jo parhaan lakipisteensä saavuttanut.

Maailmassa ei oikeasti edes vallitse markkinatalous, vaan suuri keskittäminen. - "Me emme halua paljoa, me haluamme kaiken!"

Valto Ensio kirjoitti...

Riku, ajattelun tolskaamiseni käsitteli muitakin ilmiöitä, mutta älyni ei ehtinyt käsitellä sitä kirjoitusasuun, ja miksipä olisikaan kun aamun Hesarissa mainio Elina Grunström sanoo kolumnissaan "Pula-ajan keittokirja" pohtimani asiat paljon paremmin.

Esim: "OUTOTECHIN menestys kertoo siitä, että maailmantalous on muuttumassa jättiläismäiseksi mustaksi pörssiksi. Siellä ei ratkaise raha vaan raaka-aineet." (HS 18.1.)

Ja tuo sinun "Aina se ohjaa, aina se ratkaisee, aina se antaa lopullisen määräyksen, josta ei voi yläpuolelle valittaa, kun siellä ei ole mitään", tiivistää avuttomuuden tunteen tämän kaiken edessä lopullisen muotoonsa.

Ripsa kirjoitti...

Minä olen viikon verran ja vähän ylikin pohtinut yhtä runoilijaa, joka posautti aivonsa seinälle vuonna 1930, Vladimir Majakovskia. Runoilija oli syntynyt vuonna 1893.

Sattui vallankumouksen pyörteisiin. Lueksin pariakin hänestä kirjoitettua elämänkertaa ja yhtäpitävästi kutsuttiin vuoden 1905 yleislakkoa vallankumoukseksi. Suomessa se taisi olla yleislakko, vaikka hulinaksi meni siellä sun täällä.

Se se vasta onkin kiinnostavaa miten eri maiden taiteilijat suhtautuvat vallankumouksiin. Majakovskilta ilmestyi suomeksi Savukeitaan kustantamana "Minun löytämäni Amerikka", jossa neuvostorunoilija päätyy ensin Meksikoon ja sitten Yhdysvaltoihin. Majakovski olisi todennäköisesti selvinnyt Stalinin vainoissa, vaikka sensuuri olikin voimassa, suhteellisen hyvin, mutta ei kestänyt siis sensuuria.

On ollut sellainen olo, että venäläisparat. Heillä ehti olla vain vähän yli vuosikymmen vapautta ajatella niin kuin tahtovat. Tsaarin sensuuri alkoi vuoden 1905 jälkeen murtua ja ihan alkuunsa sosialistinen vallankumous ei sitten pitänyt päällä minkäänlaista sordiinoa.

Elämänkerroistakin jo huokuu aika pitelemätön ilo. Leipää ei pahemmin ole, mutta ei ole kellään muullakaan. Tuntuu siltä että se kansakunta on tottunut tulemaan toimeen jonkinmoisella vaihtotaloudella.

Ja nyt sitten? Nyt ihmisillä on mahdollisuus lukea mitä tahtovat. Sellainen tunne on, että lukeminen on hirveästi vähentynyt. Aika kummallista.

Ihan niin kuin taiteesta elämykset saava elämä olisi riippuvainen jokapäiväisistä hankaluuksista, köyhyydestä ja yleisestä nuivamielisyydestä. Että vaikeina aikoina tartutaan kirjaan.

Mutta Venäjä on niin iso maa, että sitä tuntematta on viisaampi olla yleistämättä.

Valto Ensio kirjoitti...

Ripsa, Majakovski on tuttu. Vysotskin laulussa (Malin veljesten suomentamassa)"Runoilijat" lauletaan mm. hänestä:

http://www.youtube.com/watch?v=0iaCld1DqHk&feature=related

Itselläni ei ole kuin yksi näytelmä, "Sauna", Majakovskilta jonka hän on kirjoittanut hieman ennen itsemurhaansa, mutta jotain olen lukenut muutenkin häneltä. En vain muista tämän tarkemmin.

Pitääpä lainata tuo mainitsemasi kirja kirjastosta.

Venäjän historia on yhtä suuri, raaka, mutta myös yhtäaikaa lempeä kuin valtio itsekin. Ei ole yhdellä eikä kahdella lauseella kerrottavissa. Kansanluonnetta ovat muokanneet muukin kuin perimä. Napoleonin ja Natsisaksan valloitusyritykset ja perestroika viimeksi. Nyt ehkä kaikkialle ulottuvat mafian lonkerot korruptioineen.

Yleisesti ottaen taiteilijat ovat olleet aina uhka vallanpitäjille. Nykyisin ehkä vain selkeissä diktatuureissa kuten Pohjois-Koreassa ja Kuubassa. Venäjällä pelkäävät nykyisin eniten toimittajia ja heitä murhataan useita vuodessa.

Muualla maailmassa ollaan kaikki nyt tämän aitaamattoman vapauden vankeja. Sananavapaus on laajaa ja rajoittamatonta, niin että se on muuttunut yhdeksi mölinäksi ja vain jokin Wikileaksin kaltainen sensaationhakuinen hakkerikoneisto saa äänensä enää kuuluviin. Meitä muita sanannakuttajia ei kukaan enää pelkää.

Kaikki puhuvat toistensa päälle eikä kenenkään kirjoituksia lueta muussa mielessä kuin jos siellä olisi jotain saivarreltavaa.

Lahjakkainkin kynäniekka, mitä hän muuta on kuin ilmaiseksi kirjoittava blogisti? Kemppinenkin, johon niin usein viitataan näillä kentillä.

Joku uhkailijapolo joka ei osaa kirjoittaa kuin että "tapan sinut, senkin ministerinpaska", viedään oikeuteen, mutta joka oikeasti osaa arvostella perustellusti vaikkapa poliittista järjestelmää, rahahanojen vartijoita jne, hän hukkuu tähän muuhun huminaan.

Periaatteessa tämän sananvapauden myötä taiteilijoilta ja sanankäyttäjiltä on viety vaikuttamisne mahdollisuudet.

Arvaa vain, ketkä ovat tajunneet tämän ja kuinka he ovat iloisia koska saavat nyt pystyttää vaikka sellutehtaita sinne minne huvittaa koska ainoa seuraus on vain jonkin aikaa kuumentuvat keskustietokoneet salaisissa paikoissaan maailmalla ja Suomen Haminassa, kohta myös Kajaanissa entisen UPM:n tehtaan tyhjiksi jääneissä halleissa.

Keiju kirjoitti...

Harmi, kun ei tullut tänään, eilen eikä toissapäivänä sähkölaskua, niin ei ole mitä lukea. Paitsi näitä blogeja, jotka vääntävät siitä kuuluisasta rautalangasta sen jonkin, mikä muutoin pitäisi löytää rivien välistä.

Hieman tätä blogikirjoituksesi aihetta sivuan itsekin politiikkablogissani:

http://sosiokeiju.blogspot.com/2011/01/palvelu-paranee-kapitalismi-ja.html

Tapsa kirjoitti...

Elina Grunströmilta olen nyt lukenut kaksi kolumnia Hesarista ja ne molemmat olivat hyviä. Fiksu likka.

Mutta mikä on markkinatalous, tuo aave länsimaiden yllä... se on eläkeyhtiön sijoittaja, joka miettii kauhuissaan, mihin eläkemiljardit sijoittaisi, etteivät ne karkaisi käsistä tanssien.

Eihän markkinatalous periaatteessa ole kuin tavarakauppaa maailman torilla, mutta valitettavasti se on nyt liikaa helppoheikkien hallussa - ei myydäkään enää tavaraa, vaan lupauksia ja odotuksia.

Pelureita ja huijareita on vähän, mutta niillä on liikaa valtaa. Suuryhtiötkin ovat ihmisen rakentamia, mutta kummasti niistä tulee kasvottomia hirviöitä - niin kuin mistä tahansa rajattoman vallan välineestä.

Runoilijat rakentavat, byrokraatit ottavat vallan. Tuloksena hirmuvalta, olipa kyse Yhtiöstä tai Valtiosta.

Valto Ensio kirjoitti...

Keiju, jos asut kerrostalossa, voi sähkölaskusi ollakin kohtuullinen jos ei mitään isompia laitteita ole. Mutta kyllähän niissäkin näkee, kuinka hullulta se tuntuu, että tuotteen (sähkön) toimitus maksaa saman verran tain jopa enemmän kuin itse tuote.

Kesällä, kun meilläkin kulutus on ollut pienimmillään rahassa mitattuna 80€/kk on siitä summasta pelkkiä siirtomaksuja ollut yli puolet. Nyt tulleessa laskussa, 226€ on siirtomaksun osuus 112€ josta perusmaksua 34€. Ja verojenkin osuus on liitetty siitomaksutaulukon alle joka tässä on 23€. Minusta se kuuluisi itse tavaran laskutusperusteisiin. Siinäkin tuntuu olevan jokin koira haudattuna?

Itse tuotteen perusmaksu on vain 3,88€/kk.

Meillä tulee sähkölasku etäluentana joka kuukausi.

Kauppatavaran nimi on siis sähkö jonka "säkittäminen" ja "kuljetus" kuluttajalle maksaa enemmän kuin (suhteessa) minkään muun tuotteen maailmassa! (Öljytuotteissa esim. verojen osuus on suurin suhteessa itse tavaraan)

Minun kaaliin se ei mene ja tulen noitumaan hamaan viimeiseen sähkölaskuuni saakka tätä sumutusta.

Ja sitten vielä pitää lukea ne joka vuotiset ilouutiset kuinka ovat jälleen saaneet niin ja niin monta miljardia voittoa tahkotuksi! Siis ei mitään kohtuutta, ei mitään rehellisyyttä, ei mitään rajaa ahneudella.

Olen joskus joltain viisaammalta sähköyhtiössä kysynyt, miksi sähkön hinta ei missään nimessä tunnu kohtuulliselta, niin vastaus on kyllä niin hyväksi hiottu ja perustelut kuulostaneet aukottomilta, että kyllä siinä kysyjä suu auki kuuntelee ja pää vain nyökkää.

Valto Ensio kirjoitti...

"Pelureita ja huijareita on vähän, mutta niillä on liikaa valtaa. Suuryhtiötkin ovat ihmisen rakentamia, mutta kummasti niistä tulee kasvottomia hirviöitä - niin kuin mistä tahansa rajattoman vallan välineestä."

Tapsa, minä tuohon kasvottomuuteen kiinnittäisin sillä tavalla huomiota, että markkinatalouden kyseessä olleen se todella on kasvotonta. Stalinin ja Hitlerin aikaan hirmuisuudellakin oli kasvot vaikka sitä ei heti tajuttu. Puhumattakaan muista historian hulluista kasvoista.

Joku Jouko Karvinen, Jorma Ollila tai Kallasvuo voidaan esitellä yleisölle, mutta hehän ovat vain taseiden esittelijöitä.

Murdoch tosin tuomittiin Yhdysvalloissa taloushuijauksistaan aika rankasti, mutta sekin on pientä siihen verrattuna, mitä pitäisi tehdä Ahneudelle joka vallan kahvassa todellisuudessa on.

Sitä ei vain saada tuomiolle koskaan.

Mistä sille kasvot muovaisi? Ehkä itse kukanenkin peiliin katsomalla.

Ja kun on menty tarpeeksi pitkälle tällä tiellä, niin tuhoon tuomittu on koko maapallo ja vain merien syvänteisiin jää elämää. En kerta kaikkiaan voi uskoa minkään selviävän siitä kurimuksesta johon meitä on johdateltu viimeisimmät sadat vuodet näiden valtaviksi kasvaneiden, älykkäiden ihmisaivojen avulla.

Eniten lopun uskoani vahvistavat ydinaseiden olemassaolot ja jopa nämä rauhanomaisetkin ydinvoiman tuotantoketjut. Ketjureaktio on pysäyttämätön sitten, kun se jonkun virheestä tai tahallisuudesta lähtee käyntiin.

Ja miksi kaikkea tuhovoimaa maailmassa alunperinkään lähdettiin kehittelemään? Motiivi on yksinkertainen ja helppo ymmärtää; elintila ja maailman herruus.

Tulevaisuudessa ydinasepelotetta tullaan käyttämään vielä ahtaimpien raamien puitteissa. Kuten Elina Grunström kirjoittaa Hesarin kolumnissaan, ovat raaka-ainemarkkinat seuraavan globaalin sodan syyt.

Eikä silloin ritsoilla rämpsitä eikä Stalinin uruilla soitella.

Tapsa kirjoitti...

Ydinpelote on ainoa syy, miksi sitä globaalia sotaa ei ole vielä käyty.

Mutta kun ydinaseet vielä tästä leviävät, niin kyllä se ydinsotakin vielä nähdään. Ainoa "hyvä" puoli asiassa on se, ettei sitä todennäköisesti käydä täällä maailman vanhainkodissa, Euroopassa, vaan jossakin elinvoimaisten nuorten urhojen tanhuvilla, Aasiassa.

Stalin ja Hitler antoivat kasvot hirmuvallalle, brändäsivät ne, mutta ilman kasvotonta koneistoa, väkivaltabyrokratiaa, se valta ei olisi saanut aikan sellaista tuhoa kuin nyt tapahtui.

Tiedät varmaan, että kun Saksa hyökkäsi 1941, niin Neuvostiliiton sotavoimat olivat hyökkäysryhmityksessä, käskyä odottamassa - siksi se ei kyennyt alussa puolustautumaan.

Mutta tiedätkö sitä, että Stalin suunnitteli todennäköisesti ydinsotaa länsivaltoja vastaan 50-luvulla, ennen autettua (?) kuolemaansa? Tai että Mao, jos olisi saanut atomipomminsa jo 50-luvulla (Stalinin kuolema esti sen), olisi aloittanut ydinsodan länsivaltoja vastaan, samalla huolettomuudella kuin hän aloitti Korean sodan.

Mao oli älykäs veijari - hän laski kylmän viileästi, että 200 miljoonaa kuollutta kiinalaista ei tunnu missään, mutta 200 miljoonaa kuollutta eurooppalaista ja amerikkalaista kaataa länsimaat.

Maailmanloppu voi hyvinkin tulla, mutta ei se tule äkkirysäyksellä, vaan hiljaa kitisten.

Valto Ensio kirjoitti...

Tapsa, hyvin pitkälti samaa mieltä, sanoisi Team-Ahman jäsen.

Muutama lisäys:

Ydinpelote, eli sen toimivuus pelotteena kyseenalaistui Kylmän Sodan päätyttyä.

Aasiaa sanot lainausmerkeissä "hyväksi" alueeksi jos ydinsota käydään siellä (Kiina, Indokiina, Intia, Pakistan ja josta se eskaloituu Afghanistaniin ja Venäjälle kuitenkin?). Arvelusi johtuu varmaankin liikaväestöstä jota täytyy linkolalaisittain ajateltuna joka tapauksessa vähentää jossakin vaiheessa, jossakin päin maailmaa.

Stalin-Hitler-Pol Pot-Mao Zedong=Hirmuvallan kasvot. Mutta heidän johtamiensa "koneistojen" kasvot jos joku näki, hän ei jäänyt todistamaan. (Tai vain aniharva jäi ja mm. Natsisaksan 300 000 rikoksista ihmisyyttä vastaan syyllistyneestä tuomiolle joutui vain 3000 ja näistä 300 hirtettiin, suurinpiirtein niinhän se meni?) Eikä Neuvostoliiton ja Kiinan kommunismin hirmuisuuksia (n. 80 miljoonaa uhria) ole vielä tähän päivään mennessä tuomittu missään.

En osaa sanoa, "tiedänkö" Stalinin ydinsodan suunnitelmista muuta kuin dekkaritasoisia arveluja, mutta sen olen lukemastani ymmärtänyt, että tämä Isä Aurinkoinen oli kuolemansa edellä jo niin tönkkö ukko kaikkine vaivoinensa (elintapojensa summa) ettei siinä paljoa ole tarvinnut kenenkään auttaa. Ehkä jätettiin vain viemättä tekohengitykseen kun nähtiin hänen sortuneen huoneistonsa lattialle, vai oliko se eteistiloihin portaikkoon.

Mao-porsas porealtaassa pikkutyttöjen hyväiltävänä on karikatyyripiirros jonka olen jossakin nähnyt ja miksipä hän ei olisi samalla, kun toinen käsi hamuaa nuorta lihaa vierellä olisi toisella pullealla kätösellään painanut punaista ydinaseen laukaisunappulaakin. Tiedä mitkä hekumat kaiken kokeilleen elostelijan aivoissa olisi tästä syntynyt.

Mao oli veijari, mutta että älykäs... Mihin murhaaja älyä tarvitsee? Tai siis sellaista älyä jonka minä älyän?

Maailamnlopun kitinät.., hmmm hmmm.

Sanana "maailmanloppu tulee" on menettänyt merkityksensä, kiitos näiden ovelta ovelle kulkijoiden ja kadun kulmissa lehtisiä jakavien. Mutta tuho, jos se vaikka alkaakin Aasiasta ei voi olla leviämättä kaikkialle.

Yksi "pieni" Tshernobyl kaukana Venäjällä on jo aiheuttnut monenmoisia seurauksia laajalla alueella myös Euroopassa syöpien yleistymisinä jne. (ja ennen sitä tapahtuneet ydinkokeilut Atolleilla ja muualla). Mitä aiheutuu ydinkatasrofin aasialaisesta ketjuversiosta joka on miljardikertainen vähintään? Kyllä me mukana ollaan niissä tuholaskelmissa.

Ripsa kirjoitti...

Kuulkaas nyt Tapsa ja Valto!

Unohditte ydintalven. Sen vaikutus olisi katastrofaalinen kaikissa maailman kolkissa, pimentäisi auringon vuosiksi ja saattaisi laukaista seuraavan jääkauden.

Niettä ei me täällä sitten enää juhlittais!

Valto Ensio kirjoitti...

Ripsa, ydintalvea ehkä yritin tarkoittaakin tuolla viimeisellä kappaleellani.

"Ydintalvi on ilmiö, jossa valtavien räjähdysten seurauksena maapallo peittyy pölypilveen, joka himmentää auringon säteilyn ja aiheuttaa jääkauden." (Wikibedia)

Kun Tapsa arvelee, että ydinsota käydään Aasiassa, niin minä epäilen siis vahvasti, ettei se sinne pelkästään jää ja joka tapauksessa seuraukset ovat maailmanlaajuiset. Varsinkin, kun näyttää siltä, että Aasiasta kehkeytyy seuraavat talousmahditkin jotka ovat kurkussamme, tai persuksissamme, ruokahuollossamme ja tekniikassamme jollakin tapaa kiinni muutenkin. Eli tulemme yhä riippuvaisemmiksi monella tasolla mm. Kiinasta.

Keiju kirjoitti...

Ei tässä nyt hyvän tähden pidä ryhtyä toteamaan "maailmanloppu tulloo!", vaan toimimaan sen puolesta ettei sitä tule. Ihmiset tarvitsevat sitä oivallusta, että koska kaikki ihan oikeasti vaikuttaa kaikkeen, myös heidän aktiivisuutensa vaikuttaa joka tapauksessa jotenkin.

Irakin sodan aikaan tapasin avata suuni keskustelutilaisuuksissa ynnä muissa sanoakseni, että sekin sota oli syttynyt meidän luvallamme. Me ylläpidämme monella tavalla sellaista kulttuuria, joka varmistaa amerikkalaisen sotapolitiikan selustan. Jos Aasiassa oikeasti syttyisi ydinsota, sekin tapahtuisi meidän luvallamme. Jos sillä ei ole meidän hiljaista, passiivista myöntymystämme, sitä ei tule.

(Ja kuten itse kukainenkin tietysti ymmärtää, "me" ei ole yhtä kuin me viisi tähän kirjoittanutta. Emme ole irrallisia meitä ympäröivästä maailmasta.)

Valto Ensio kirjoitti...

Keiju, nyt vasta tässä jatkan kommentointia kun oma maailmani tuntuu joka päivä olevan lopussa ihan yksityisessä hässäkässäni. Ei ihme, jos maailmankin monivärisemmät langat ovat niin sekaisin kuin ovat.

Silti en näine vähäpätöisine lankoineni todellakaan ole irrallinen yhteisönosanen. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Mutta ei kuitenkaan toivotulla tavalla. Toiveita kun on miljardeja.

Kuten mainitsin, maailmanloppu sanana ainakin on merkityksensä menettänyt. Ihmisten yksityisillä tasoilla se tulee kuitenkin joka päivä siellä, missä pommit paukkuvat, viimeksi moskovalaisella lentokentällä hyvin monelle.

Luin kirjastossa Kalevasta koko aukeaman kokoisen jutun Aki Kaurismäen dockpoint- (tulevasta)elokuvasta joka käsittelee Tshetseniassa kadonneita, ja edelleen katoavia ihmisiä ja kuinka sellaisen edessä ihmiset ovat katkeran toivottomia (en muista nyt sen ohjaajaa, mutta nuori mies kuitenkin). Siinä pitkälti selitys, vaikka sitä ei nyt mainittukaan, tällekin pommilähetykselle kansanjoukossa. Itse tragedian uutisoinnissa eivät edes kirjeenvaihtajat ole Kaukasian raakuuksista tässä yhteydessä maininneet. ("Me" kaikki vähänkin ajattelevat kyllä sanomattakin ymmärrämme missä syy ja sen pitkän historian?)

Siis "maailmanloppu" etenee väistämättä näitä uria pitkin jos silkka vahinko ei sitä liikkeelle lähetä.

Mitä itse kukainenkin voi sitten tehdä estääkseen kaiken kattavan tuhon? Tämän oman narunpätkän nykäisy pois yhteiseltä kerältä kun ei taida auttaa sekään...

Rauhanliikkeet ja greenpeacet on koettu ja mitä ne ovat saaneet aikaan? Pieniä imagokolhuja öljytankkereiden kylkiin.

Kun katselee ihmisten enemmistöä, niin huomaa sen, ettei täällä oivalleta enää mitään muuta kuin mitä korvanappikuulokkeista suoraan päähän työntyy.

Esimerkiksi Tunisian "kansannousu", mitä vaikutusta sillä tulee olemaan? Onnistuuko se? Vaikuttaako se sellaisiin asioihin, joilla olisi merkitystä vaikkapa maailman ydinaseriisuntaan? Arvelen, että uudetkin hallitusvastaavat tulevat korostamaan sotajoukkojen vahvuuden puolesta, eivät ainakaan halua heikentää armeijaa.

Tunisian tapauksessahan tulee olemaan kyse, ja on jo, muistakin valtioista sillä suunnalla ja jos tuon tapainen kansannousu lähtisi joskus liikkeelle muista syistä kuin köyhyyden pakotuksesta, niin ihmepä olisi. (Tarkoitan tällä sitä, että alettaisiin kokonaisina kansoina yhtäaikaa joka puolella nousta vaatimaan vaikkapa jo mainittua ydinaseriisuntaa totaalisena toimenpiteenä. Piipitystä kaikki muu.)

Toinen kappaleesi pitää paikkansa. Luvallamme tapahtuu niin paljon pahaa. Hyvätkin asiat, joita aikaan saadaan peittyy kaiken pahuuden alle.