lauantai 11. tammikuuta 2014

Isä meidän joka kauan sitten pantiin multiin eikä meille enää näy

1.1.-11.1.

Tänä vuonna elokuussa tulee kuluneeksi 70 vuotta, kun naapurin pikakiväärilähetin toimittama terveinen ryysti pitkän vaon nuorukaisen selkään, josta oli tuleva minun isäni. Jos se tulinen kuula puolen sentin verran syvemmälle olisi selkäsuota ojittanut, niin paloviinalla peitattu siemenaihioni olisi jäänyt kylvämättä. Ei siinä kyllä mitään menetetty olisi; Äitikin paljolta murheelta säästynyt. Ehkä.

Aikalaistietojen mukaan viimeisenä sotatalvena 1944 on ollut miltei yhtä sitkasta talven tulo kuin nyt. Vasta maaliskuussa on tuprautellut lunta kahlailla asti. Tykit ovat sitten alkaneet tuprautella kaverina karkeimmin rakein ja eilisen historian lukeneet tietävätkin, kuinka siinä sitten kävi: Niitä hurmeen maustamia lumia sulatellaan yhä edelleen.

Vuosivainaan lopuksi oli hirsien rahtaus Unimäkeen. Komeasti tukkirekalla melkein sulia teitä pitkin ne kurhauteltiin. Sitten, kun ei vieläkään talveksi herjennyt, menin pariksi päiväksi muuraamaan sokkelikivet ja tietenkin riehuin pari varvia käsipelissä hirsiä harkkojen päälle malliksi: Ensin Tojotanrottelon vetokoukun ja nuoran avulla pölliä tienvarresta lähemmäksi ja sitten pyörittelemällä telapuita pitkin paikolleen. Kyselin kylän tupaukkoa ja traktoria kouran kanssa kaveriksi, mutta hänelle iski heti kurkkukipu. Niin se pakkaa pitkinä pyhinä monille tekemään.

Päivä niiden hirsien latomiseen olisi koneen avulla kulahtanut, mutta ei se mittään, nämä minun hommani ovat olleet aina kaiken kiireen häntimäisiä. Tehhään kun keretään. Ja jos ee keretä, tehkööt jälkeeni joku muu. Tai olokoot tekemäti. On Unimäen multiin aikojen saatossa kompostoitunut kissanluista lähtien kaikenlaista ihmisen ympärilleen haalimaa. Tälviissiin laiskimmat meistä ovat ennenkin elämänsä kuljailleet eikä siitä maailmat raiteiltaan sen enempää menneet ole. Amazonin viidakoistakin ovat löytäneet kokonaisen kivikaupungin jota tuhansia vuosia sitten eläneet suuruudenpöljät ovat kurjemmilla pöljillä ruoskapalkalla rakennuttaneet. Mutta eräänä päivänä, hups, onkin sammal alkanut kiveä naamioida ja villi köynnös kiivetä muurinkuvetta kenenkään sitä katkomatta.

Joillakin olen kyllä kuullut elämän luistavan kuin vettä valaen, harrastuksia harrastellen ja toisille neuvoja jaellen siitä, kuinka elää. Luuloa suurin tilavuudenmitta säkkeihin kertyneestä elämisenrojusta kaikilla meillä.

16 kommenttia:

Riku Riemu kirjoitti...


Tuosta mieleeni tuli, että Unimäki taitaa olla sinun todellinen päiväkirjasi, josta löytyy elämän skaala keveyksistä syvällistä syvällisempiin.

Minulla nuorempana oli kärkkäyttä neuvoa toisia ihmisiä ratkaisuissaan. Toivottavasti enää ei ole, ainakin olen pyrkinyt pääsemään siitä eroon. Olen ajatellut alkavani toisia ihmisiä enemmän elämässään neuvomaan sitten, kun opin tätä omaani elämään. Siihen menee vielä vähän aikaa, rinnassani voisi vielä olla merkki: "Harjoittelija".

Valto Ensio kirjoitti...

Persläveksikin Unimäen kaltaisia paikkoja on maailmansivu sanottu. Kaikesta syrjässä, sanojien mielestä ja siksi syntymäkiveliötään on saanut myös hävetä.

Mutta on sinne totta tosiaan myös päiväkirjaa kirjoitettu. Varmaan kirjoitetaan minunkin mentyä.

Joka päivä tässä kuljen "ohjekirjaa" lukien, mutta kai ne ovat sellaisia ohjeita, joita itsekin ollaan ainakin jossain määrin isiltämme ja äideiltämme saaneet. Ei nuo keskenkasvuiset taitaisi muuten elämälle selvitä jos niitä ei neuvoisi?

Mutta yksi aikuine pohatta eilisessä aikuisille kansalaisille suunnatussa haastattelussa jälleen kerran oli niin varma siitä, että jos hän saisi päättää, määrätä tai että ainakin jos hänen neuvojaan noudatettaisiin, niin koko valtakunnan ongelmat olisivat tuosta vain pois päiväjärjestyksestä.

Kuinka siinä kävisi, jos B.Wahlroos saisi täydet poliittiset, sotilaalliset ja taloudelliset diktaattorin valtuudet? Kokeiltaisiinko? Ei kai kukaan Wahlroosin viisauden edessä kuolaava ennen usko, että ne neuvot eivät maailmanjärjestykseen parannusta tuo.

Toisaalta ollaanhan me länsimaissa Wahlroosinkin edustaman kapitalismin kokeilualustana jo oltu ja jokainen ymmärtänee, että on päätökseen sekin ihan pian tulossa. Ei tainnut kestää niinkään kauan kuin Neukkujen reaalisosialimikokeilu jossa pääteemana oli ihmisten astioiden pohjia myöten tyhjentäminen.

Kapitalismissa tuo idea on toisinpäin ja jälki on sekä tulee olemaan tuhoisampaa kun astiat ovat kukkuroilaan kaikkea sellaista, jolla ei elämisen kanssa ole mitään tekemistä ja siksi ympäristö sekä sen eliöstö voi huonosti. Ja pelkää yhtä lailla kuin kommunismin valvovan silmän, ja sen kaikkialle ulottuvan väkivaltakoneiston lonkeroiden alla.

Harjoittelijoita siis ollaan tyyten kaikki ja kaikkien asioiden edessä. Tulee vain maapallolle helvetin kalliiksi nämä "harjoittelijat". Mutta onhan se jo todettu, että "hui hai"!

a-kh kirjoitti...

Nyt jännitetään, miten saunaporjekti edistyy.

Niettäkö persläpeen ketjut helisten ihan tukkirekalla?

Tukinajosta tulee mieleeni muuan eduskunnasta pudonnut osa-aikainen metsuri Polvijärveltä.

Mietin, että miehessä ei paljon vilppiä ollut. Hän oli kokonaan toisesta maailmasta kuin nykyiset perssuomalaiset, joista jotkut ajattelevat olevansa Veikko Vennamon jälkeläisiä.

Kenenkähän jälkeläisiin Matti Putkonen itsensä lukee? Leskisläiseksi sosiaalidemokraatiksi itseään nimittävä persujen vaalityöläinen taitaa olla ihan sieltä itestään.

Valto Ensio kirjoitti...

Kalevi

Läpeenpä hyvinkin.

Eino Poutiainen ja mopo ehkä aidoimmillaan.

Veikko Vennamo ja pari-kolme Amerikanlaivaa Munkkiniemen autotalleissa, mutta maakuntamatkoilla lentokentältä paikallisten ihailijoiden Pikkufiiun kyydissä toreille agiteeraamaan: Populistista kulissien rakentelua sekin.

Matti Putkosesta, joka ensin ylensi itsensä asentajasta kovapalkkaiseksi ammattiyhdistyspomoksi, mutta alensi sitten keinotekoisesti itsensä työmieheksi takaisin, mutta ei palkkioitaan samaan tahtiin, niin hänestä tulee epämiellyttävä olo ja se merkitsee minussa sitä, että ei mene läpi se näyttely. Yhtä läpinäkyvänkatalaa valehtelunyritystä kuin se, että kokoomus varasti työmieheltä työjarrut.

Unimäen saunaprojekti etenee kevväämmällä, ehkä piäsijäesen aikaan. Riippuu ilimoista. Rahasta, ajasta ja voimista. Työhaluistakin jonkun verran.

Valto Ensio kirjoitti...

Vielä pitää mainita tässä yhteydessä Raimo Sailas joka kolumnoi nyttemmin Hesarissa.

Muuten ihan hyvä kirjoitus häneltä ilmastonmuutoksesta tänään, mutta jotenkin teennäinen häneltä. Myöhäsyntyinen jos oikein tarkkaan ruotisi koko hyppäys housuihin, joita ei ole sovittanut aiemmin. Tyypillinen, kuluttamiseen keskittyneen ihmisen edustajan näkökulma ilmastonmuutoksen uhkasta joka kohdistuu vain "ihmiskuntaan". Ei bioversiditeetistä sanaakaan, jonka yksittäistenkin eliöiden sukupuutot tähän tahtiin nimenomaan nopeuttaa kaikenlaisten katastrofien syntyä ja tuhovoimaa maailmassa.

a-kh kirjoitti...

Minä en enää oikein jaksa tuota ilmastonmuutosbisnestä enkä sen puoleen Sailastakaan. Jos merivesi täällä rannikolla alkaa juosta saappaanvarsista sisään Vartiovuorellakin, voin soudella Unimäelle etsimään kuivempaa nukkumasijaa.

Valto Ensio kirjoitti...

Kalevi

Sailas on sairas.

Kukapa sitä jaksaisi kun ei ole Linkolankaan vuosikymmenien jankutus mittään vakkauttanna!

Nuoremmille kuitenkin pitäisi viesti saada uppoamaan, mutta paskat siitäkään toivoa ole. Luin juuri ison uutisen (myönteishenkisen) amerikkalaisesta autoilukäytännöstä joka aloitetaan jo 14-15 vuotiaana. Toivotonta, kun pitäisi uutisista saada lukea esim. että "amerikkalaisnuoriso on ruvennut hylkäämään autoilun, polkupyörien menekki kasvaa, kävelykenkien kysyntä räjähdysmäinen!"

Kyllä nuoriso fiksua, valistuneempaa ja viisaampaa kuin me aikoinaan on, mutta toiminnat ovat yhtä fatalistisia kuin aina on ollut. Muutama pörröpää sieltä aina koijärville nousee, mutta siihen se jää.

Unimäessä ei oikeasti ole mäkeä, pieni kohouma vain ja ehkä jo Unipurossa nouseva tulva sen saattaa vielä hukuttaa.

a-kh kirjoitti...

Siihen aikan, kun minä kuljin teryleenihousuissa, nailonpaidassa ja häyheniä hatussa, oli megaluokan juttu kissanraato Raision margariinitehtaalle menevän teurasjätekuorman päällä. Suuria juttuja olivat myös Matti Jämsän painiskelu karhun kanssa ja missikisoihin osallistuminen. Hyvän elämän ohjeet tulivat Niilo Tarvajärveltä: "Ylös, ulos ja lenkille." Nykyään Kauppaiaitten Vantaan makkaratehtaalta lähtee kaupoihin n. 50 000 HK:n sinistä päiväsä.

mikis kirjoitti...

Minä asun tässä - syystä joka on että niin vain on - tässä asuntomessualueella. (Jyväskylä, elokuu, 2014.) Rakentelevat nuita taloja minun ikkunani alla... omakotitaloja. Välillä hämmästelen, välillä taas en, mitä hyö tekevät. (Virolaisia näyttää olevan jonkin verran: ei se minua häiritse.) Toissaviikolla yhteen tyhjään kohtaan tulimaansiirtokone joka möyrysi siinä vähän aikaa, sitten tuli kone (onneksi vain päiväksi) joka iski jotain saatanan kiiloja maahan: KLINKS KLINKS se vaan sanoi. No, ei sev väliä. Nimittäin siihen tuli sitten pari ihmistä, jota tekivät sitä sun tätä - en oikein nähnyt, mitä? (Ikkunastani ko. kohteeseen on matkaa noin 276 metriä.) Mutta... äläpäs hätäile; nyt tuohon tontille (tai siis sen viereen) on tullut kamalan iso (tai siis korkea) nostokurki joka nosti siihen plaanille omakotitalon!

Voi hitsi, tämä on mielenkiintoista.

Valto Ensio kirjoitti...

Mikis

Sulla sitten on kiikarikiväärimiesten etäisyysmittari siinä ikkunalaudalla?

Kahvikuppisi on asettiin "klinksanut". Eikö kuulunut että "junts junts"? Arvelen nimittäin, että paikalla on pistäytynyt juntta- eli paalutuskone. Tai kyllähän se oikeastaan klinksaakin kun se junttalispoon alapiä lyö sen paalun yläpiähän. Metallia molemmat. Se on savisella paikalla se messualue Äijänrannassa, vai oliko se ÄijÖnranta? Jokaisen mökkeröisen alle ovat varmaankin niitä paalupalkkeja sytkytelleet.

Eikö ne mitään pohjanvaluja suorittaneet ennen talon paikalle nostoa? Ja ihan kokonaisena toivat? Vähän epäilen. Eiköhän lie elementteinä ollut. Se käy nimittäin sutjakasti semmoisten pikkuisten talojen asennus, että kaupassa käydessäsi ovat ne seinät siihen juurruttaneet. Käsipelissä roskakatosta tai kakkihuussia tekee kauemmin.

Valto Ensio kirjoitti...

Eikusta se messualue on ÄIJÄLÄNRANTA, kävin muistia virkistämässä.

mikis kirjoitti...

Äijälänranta, Äijälänranta.

Tässä on Jyväsjärvi jonka ympäri voi kävellä. Pohjoispuolitse kaapunkiin on 4,2 km, eteläraittia tallustella tulee 4,8 km. (Minulla on jalkamittari.)

Ja tietysti, Valto kiva, heti ammatti-ihmisenä huomasit ettei taloja "noin vaan tehrä". (Mää nääs vähän liiottelin!) - Ps. Mutta se yks kone sano kyllä KLINKS KLINKS! (Se nostokurki ei sanonut mitään. Venytteli vaan kaulaansa.)

Anonyymi kirjoitti...

pölvästib tohtori pölävästi panee hirsiä pinoon siinbäpä panee on kuka pnee naisia kans panee ohrhi kun kuisaet välillä saatanan päätalo hiiri kun nekin kusee nja pakoo on erittäin paska jutui jos tee tämän teette mekään pois. Tämä on kylä, on paljon parempi piaikka teillä muu joja on isonmpi, täällä mer eletään. ei meillä ole muuta elämää. Mä olen pajhoillani.

Valto Ensio kirjoitti...

Anonyymi

Minäkin olen asunut siellä ja siellä henkinen kotini on edelleen. Nämä muut paikat ovat vain... niin, ne ovat vain paikkoja, joissa toisten ihmisten kodit ovat. Moniin paikkoihin olen koteja, useitakin, elämäni varrella perustanut, mutta eivät ne minulle oikeita koteja ole.

Myös minä olen pahoillani, jos olen loukannut. Kirjoitusteni perimmäinen tarkoitus ei kuitenkaan sellainen ole. Todella ikävät ja pahat ihmiset eivät kyllä sääliä ansaitse. Heistä pitää kirjoittaa ja he ovat tälläkin hetkellä niitä, jotka valtioiden johtajina omia ja viaraiden maiden kansalaisia kiduttavat ja murhaavat. Me olemme pikkukikkaroita hyvine ja huonoine puolinemme täällä, jota sanotaan "ei missään -maaksi".

Loukkaavia ajatuksia me kaikki aivoissamme kannamme, mutta kaikki me emme niitä kirjoittamalla julki tuo.

Paneminen sen sijaan on aina ja kaikkialla kannatettavaa toimintaa kun se sovussa ja riemumielin pantavat keskenään tekevät. Kysykää vaikka lähisukulaisiltamme bonoboilta.

Anonyymi kirjoitti...

äläpäs leiki sun sanoilla, mitä vitun bonobot, en ole kuullukka. taitaa olla nii että ite keksit kaikki mitä sanot on nii saman laista. sienä keksisin muutakin puhumista se on nähty ennenkin ei kukaan jaksa hiihtää maalin jos koko ajan hakataa turpiin. paitsi mäntyranta. se olikin lapista. eikä mistään muualta.

Valto Ensio kirjoitti...

Anonyymi

Omilla sanoillani leikin niin kauan kuin osaan niillä leikkiä.

Olen sen tyylin bloggaaja, etten kovin montaa alatyylistä kommenttia joukkoon hyväksy. Asialliset ja edes sinne päin äidinkieliset julkaisen eikä huumori koskaan ole kiellettyä.

Minulle aivan sama mistä mäntyrannat sun muut ovat kotoisin, kaikki samaa rähjäistä maapalloa asutamme; bonobotkin, joista et ole kuullut.

Bonobot löydät esimerkiksi seuraavasta linkistä tositoimessa: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/80/Bonobo_sexual_behavior_1.jpg