torstai 30. lokakuuta 2008

"Helmikuussa 2001 ranskalainen öljy-yhtiö...

...TotalFinalElf allekirjoittaa sopimuksen öljynporauksen aloittamisesta Somalian eteläosissa."

"...TotTotal rakensi kahden muun yrityksen kanssa kaasuputken Burmaan 1992-98. Se antaa satojen miljoonien tulot sotilasjuntalle..."

"Ranskalainen öljyjätti TotalFinaElf teki ensimmäisellä neljänneksellä huipputuloksen muiden suurten öljy-yhtiöiden tavoin. Totalin voitto nousi puolet suuremmaksi kuin vuotta aiemmin.
Nimensä pelkäksi Totaliksi palauttaneen yhtiön voitto kasvoi 49 prosenttia 2,1 miljardiin euroon. Totalin liikevaihto kasvoi tammi-maaliskuussa 19 prosenttia ja nousi 28,3 miljardiin euroon."


Ulkoasianministeriön tiedote 30.10.2008:

"Somalia: Maasta tulee poistua heti, eikä sinne pidä matkustaa. Somalimaahan matkustamista tulee lykätä pommi-iskujen takia. Turvallisuustilanne vaarallinen...
...Somalian tilanne on jännittynyt ja varsinkin Mogadishussa taistelut jatkuvat vaatien lähes päivittäin kuolonuhreja... ... Tilanne Somaliassa on edelleen vaarallinen ja sen kehittymistä on vaikea ennakoida....

...Poliittinen tilanne Somaliassa on ...sisällissodan ja levottomuuksien jälkeen sekava. Aseelliset yhteenotot ovat tavanomaisia... ...Terrorismiuhka alueella koskee varsinkin kaikkia länsimaalaisia... ... Al Shabaab -järjestö uhkasi 26.4. tappaa kaikki maahan tulevat toisuskoiset...

... Tähän asti kohtuullisen turvallisena pidetyn Somalimaan pääkaupungissa Hargeisassa tapahtui 29. lokakuuta kolme samanaikaista itsemurhapommi-iskua, joissa kuoli useita kymmeniä ihmisiä. Samaan aikaan Puntinmaan kaupallisessa keskuksessa Bossasossa tapahtui samalla tavalla toteutettu pommi-isku, jossa myös kuoli ja loukkaantui ihmisiä...

...Koko Somaliassa on runsaasti aseita ja puolisotilaallisia, pitkälti hallitsemattomia joukkoja. Väkivallan, ryöstön, kidnappauksen ja hengen menettämisen riski on Somaliassa ilmeinen. Suuri osa maasta on kasvavan humanitaarisen avun tarpeessa
..."

Mitkä siis ovatkaan Somalian jo kaksikymmentä vuotta kestäneen kriisin syyt ja taustatekijät?

Etiopian eskaloitumispyrkimykset, että nämä saisivat pitkät merenrantatontit käyttöönsä?

Somalian noin kolmenkymmenen klaanin väliset, ikiaikaiset kiistat vaimoista, kameleista, islamin tulkinnasta, pyhistä paikoista ja moskeijatonteista?

Vai?

Vai ÖLJY?

Kansainväliset öljyjätit ovat jo kauan tienneet, että Somalian maaperä timanttien, kuparin ja muiden rikkauksien ohella sisältää myös öljyä. Sitä on löydetty Somalian aluevesiltäkin.

Mutta nimenomaan Somalian kyseessä ollen, ongelmat mustaankultaan käsiksi pääsemiseksi on tiedostettu hyödyntäjävaltioiden organisaatioissa varsin kattavasti.

Esimerkkejä on: Shell rypi pahoissa ympäristökatasrofi-skandaaleissa rei´ittäessään Nigerian suistoalueita öljyä pumpatessaan. Simpukkalogoinen firma syyllistyi välillisesti jopa murhiin kun kirjailija Ken-Saro Wiwa ja muita ogoniaktivisteja hirtettiin vuonna 1995. Kun köyden jatkoksi laitettiin ihmisiä, jotka puolustivat vain maansa ja luontonsa oikeuksia, sanoivat ja kirjoittivat mitä ajattelivat. Nousivat avoimeen vastarintaan näkemiensä, öljystä syntyneiden vääryyksien vuoksi.

Öljystä ja kaasusta on kyse kymmenissä, ellei sadoissa konflikteissa ympäri tätä piskuista tähteämme. Venäjän esimerkki Tshetsheniassa energiantuotantonsa turvaamiseksi oli karmaiseva näytös Grosnyin tuhoamisineen, eikä sen kilpeä kiillottanut Georgiassa toimeenpanemansa tykistökeskitys ja siviilien murhaamiset. Sekin sotasessio vain energian siirtämiseen tarvittavan maankaistaleen takia.

Valtioterrorismia kaikki tyynni olivatpa syyt mitkä tahansa.

Somaliasta on siis löytynyt öljyä. Kuinka se saataisiin jalostettavaksi ja bensiiniasemien säiliöihin sekä teollisuuden käyttöön Yhdysvaltoihin, Ranskaan ja muihin siitä huumaantuviin kuluttajamaihin?

Tätä ovat pohtineet viskilasejaan kallistelevat öljyblokkien sikariherrat jo kolmekymmentä vuotta sitten aivan jossain muualla kuin Somalian maaseudun köyhissä majoissa.

On faktatietoa se, ettei Somalian maankamaraa voi lähteä porailemaan tuosta ja noin vain lahjusrahalompsa avoinna. On tiedetty, että sunnimuslimit ovat tietoisia oikeuksistaan omassa maassaan ja noudattavat tiukkaakin tiukempaa koraanintulkintaa. Järjestäytyneessä Somalian valtiossa, ennen nykyisten kauheuksien alkamista, olivat olemassa lait ja asetukset, mutta ne olivat Koraanin ehdollistamia. Niistä ei voinut eikä saanut poiketa. Korkein rangaistus Somaliassa on edelleen kuolemantuomio.

Esimerkiksi kaikenlainen kaupantekeminen, jossa pääasiassa on voiton maksimoiminen, oli kiellettyä. Koronkiskonta oli kiellettyä; jos lainaat satasen saat takaisinmaksunakin satasen. Vaimo voidaan ostaa toiselta klaanilta sadalla kamelilla, mutta se on Somalian klaanien ja uskonnon asia, ei ulkomaalaisten.
Kuinka näin ehdotonta väkeä voisi edes kuvitella rahalla, naisilla tai ferrareilla lahjovansa?

Entä pyhät paikat? Moskeijat, joissa uskontoa on harrastettu jo kauan? Kun ne sijaitsevatkin timanttiesiintymän päällä, voidaanko ne caterpillaroida nurin pelkästään maailman rahavirtoja ohjailevien, näkymättömien ja tuntemattomien hyötynäkökantojen vuoksi?

Tai kun on käynyt ilmi, että ikiaikaisen temppelialueen alla onkin suuri öljyesiintymä, voisivatko muslimit hyväksyä, että "vääräuskoiset" tulevat pumppaamaan moskeijan sokkelinjuureen poratusta reiästä mustaa kultaa sillä aikaa, kun he polvistuvat rukousmatoilleen alttareidensa äärellä?

Öljyblokkien pitkäjänteisen taustatyön tulokset alkavat näkyä. Kohta ollaan maalissa. Öljynporauslauttojen ja -tornien osia kootaan jo telakoilla ja silmänlumeeksi on muutamat nukkehallitsijat valmiiksi allekirjoitetuin paperein odottamassa.
Somalia on maantieteellisesti otollisella alueella. Sillä on Afrikan pisin, yhtenäinen rantaviiva jonka hiekalle on hyvä rakentaa öljysatamia ja tasaista maata löytyy lentokenttien rakentamiseen mistä vain. Eikä routa ole kiusana missään. Muutamat surkeat merirosvot, jotka nyt ajelehtivat Somalian rannikolla, on äkkiä ajettu pois. Pari Naton hävittäjää vain ilmaan ja täsmäpum! Sen jälkeen voi ryöstökalastuksen laillistaa jatkumaan kalarikkaalla rannikolla herkkujen virratessa nälkää näkevien suiden edestä meriä pitkin toisiin satamiin öljy-yhtiöiden alkaessa imeä maanuumenista toisenlaista kuljetettavaa tankkereihinsa.

Mutta ensin oli saatava nämä kiusalliset kahdeksan miljoonaa sunnimuslimia pois tieltä!
Miljoona somalialaista on jo ravisteltu terrorin avulla pakolaisiksi maailmojen ääriin. Satojatuhansia on kuollut luoteihin, machetien viiltoihin, miinoihin, pommituksiin, nälkään ja tauteihin. Muutama miljoona somalia töytäilee milloin tykinpiippujen, milloin kalashnikovien ja lentopommitusten tieltä maansisäisinä pakolaisina. Siinä sivussa heitä murhataan ja rääkätään moni tavoin kuoliaaksi sadointuhansin ja loppuja uhkaa nälkäkuolema. Pari miljoonaa sodasta säikyksi hermoraunioksi selvinnyttä suljetaan sitten aikanaan jonnekin. Tai sysitään hiekkakuoppiin viidakon reunoilla.

Somalian järjestäytynyt yhteiskunta on lyöty suunnitelmien mukaisesti selkeästi hajalle. Klaanien rajat ovat tuhoutuneet, moskeijoja häpäisty ja poltettu. Pääkaupunki Mogadishun insfraktruktuurista ei ole jäljellä kuin talojen kuoria, katottomia asumuksia ja poltettuja virastoja, kirjastoja, yliopistoja.

Älyköt on nitistetty olemattomiin heti konfliktien alussa. Ken-Saro Wiwan tapaiset, jotka jotain osaisivat kirjoittaa maansa nykytilanteesta paikanpäältä. Vaikkakaan ei muslimien tyyliin ole kuulunut maailmalle tiedottakaan sisäisistä asioistaan.

Antaa terrorin jatkua vielä hetkosen aikaa, hykertelevät öljy-yhtiöiden pilvenpiirtäjäkonttoreissa johtajat. Sielläpähän murskatkoon toistensa luita, hähähää! Ruokitaan eri klaanikuntia aseilla, ennakkoluuloilla ja huhuilla niin eiköhän Somalia ole kohta polvillaan, ellei jopa ihan nahkaansa myöten moskeijoineen kuivumassa päiväntasaajan kuumuudessa, heh heh. Pannaanpas tuosta Etiopian tileille hieman dollareita lisää ja lähetetään niille muutamia satoja tankkeja ja hävittäjiä joululahjaksi.. nooh, ja ripotellaanpa ääriaineksille jokunen lasti rynnäreitä, kranaatteja ja miinoja, että voivat lisätä sekassortoa maanrajonen sisäpuolella...

Kypsymätön mietteeni nyt: Luen paljon länsimaalaisten artikkeleita Islam-uskon tulkinnoista valtioissa, joissa Koraani on lakikirjana kuin ikään Suomessa Valtiosääntö. Jälkimmäinen on ihmisten luoma perustuslakikokoelma jota voidaan muokata aikaansa sopivaksi toisin kuin Koraani, jonka uskotaan olevan korkeamman voiman sanelema ja siksi missään olosuhteissa muunneltavaksi mahdoton.

Koraanista löytyy laidasta laitaan, hyvässä ja pahassa, ohjeet siitä, kuinka elää ja olla ja jos et, niin sitten... Kuten myös vaikkapa luterilaisten yhteiskuntien lakikirjoista.

Mutta: Jos Somalian olisi annettu olla, tuettu taloudellisesti ja pitkäjänteisesti muulla tavalla kuin aseistamalla ja provosoimalla ihmisiä toisiaan vastaan, unohtamalla öljy ja timantit, olisiko maan sisäiset, Koraaninmukaisesti annetut kuolemantuomiot yltäneet koskaan sellaisiin mittasuhteisiin kauheuksien osalla kuin mihin ne nyt ovat johtaneet kahdessakymmenessä vuodessa?

Näitä ja paljon muuta asiaan liittyvää olen miettinyt sen jälkeen, kun olen saanut ystävikseni ihmisiä, jotka ovat Somalian sodan jaloista tänne kylmään maahamme joutuneet lähtemään. Ihmisiin, joidenka koko ikä on ollut sotaa. Ihmisiin, jotka eivät oikeastaan tiedä, mitä rauha on. Voivatko he edes täällä huokaista koskaan, että nyt olen turvassa, täällä minua eikä perhettäni kukaan vainoa, kiduta, raiskaa.


Ei kommentteja: