torstai 21. toukokuuta 2009

Pian joutuu armas aika...

...ja fasismi suloinen. Tästä Ulkolinjan "Fasismi nousee Euroopassa"-ohjelmassa enemmän, ja paremmin täällä: http://areena.yle.fi/toista?id=2341289

Politiikassa oikojat pyrkivät vähintään samaan tavoitteeseen meilläkin kunhan kotifasistin haalareihin mieluusti pukeutuva Jussi Halla-ahomme könyää kokonaan kellaristaan näkyville. Hänen hentoisen solisluunsa varaan nakataan ikäviä asioita mieleen tuovin kuvioin varustettu lippu ja hänet tyrkätään soihtukulkueen kärkeen kuin aatetoverinsa Philippe Vardon Nizzan kaduilla.

Tällainen kehitys voi hyvinkin olla jo huomisaamuna ikkunoidemme alla. Voiko Loikkii estradilla julkkisten kanssa-formaatin äänestäjäkansalta muuta odottaa? EU- tai muistakan vaaleista se ei välitä, eikä suurin osa edes tiedä ketä minnekin voisi olla äänestämässä.

Jorma Ollila ja Nokia huovuttivat jonkinlaisen huippuosaamisen naamarin tälle prinssinakkivaltiolle Venäjän kainalossa. Pääartikkeli kännykkä tiedetään tähtemme tähteen eri puolilla, mutta siitä ei olla selvillä lähellä eikä kaukana, millaiseksi tyhjänlärpättäjäksi seksiviesteineen kokonainen kansakunta voi ohitse evoluutiokäyrien taantua muutamassa vuodessa.

Poliitikkojenkin päähuolenaiheeksi on noussut yksityisten tekstiviestiensä paljastuminen. Lööppejä pelätään enemmän kuin yhteiskunnallista tilannetta, jossa turhautuneet massaliikkeet alkavat polttaa autonrenkaita kaduilla, töniä erivärisiä kanssakulkijoita ja aseistaa maanalaisia ryhmittymiä rajumpiinkin otteisiin kuin suuressa maailmassa ikään.

Fasismista ja sen aatteen henkiinpuhaltamisesta on puhuttu ja varoiteltu pitkin matkaa Kolmannen Valtakunnan nousun ja tuhon jälkeen. Sen eri variaatiot ovat elelleet yhteiskuntien siemenkodissa kaikkina näinä vuosikymmeninä. Siellä ne ovat järsineet ydintä ja vahvistuneet kuin kovakuoriaisten toukat argentiinassa kasvatetuissa nektariineissa.

Internetin myötä fasimilobbarit ovat siirtyneet yhteiskuntien insfraktruktuurien tarjoamiin, suojaisiin koloihin, vaatekaappeihin ja kellareihin. Niistä käsin ovat avautuneet mittaamattoman laajat kaistat ajella vaikka kuinka prameilla, hakaristein koristelluilla virtuaalivaunuilla fasismin sanomille ottavaisiin päihin. Toiminnan rahoitus tapahtuu samalla tavalla kuin muuallakin. Liikemiehet ja yhteiskunnan hierarkiaan soluttautujat junailevat kymmenyksensä eikä täysin rikolliseenkaan rahaan päin sylkeä lojautella. Alamaailman huumebisnes kaikkine kommervenkkeineen on fasismin kyljessä kuin jäykkäkouristusbasilli pottupellon mullassa.

Vaikka nykyfasistin perikuvat edustavatkin ulkonäöltään enemmän valkoista vehnää, siideriä ja kotiluukulle toimitettua pizzaa ahmineita syöttöporsaita kuin gestapon salskeita saapaskalleja, ei heidän levittämänsä sanoma ole sen vaarattomampaa kuin yli kahdeksankymmentä vuotta sitten, kun eräs tunnettu, kalvakka taivaanrannan korpraalimaalari sellissään Mein kampfia saneli.

Historiasta, tai mistään muustakaan tajuamaton, ala- ja yläasteet kerraten takapenkeissä Mp-3 korvilla lotkuvasta sakista saa nykyinenkin selli-kellarifasismi äkkiä otteen. Laumat ovat nopeasti kaduilla muualla Euroopassa jo koetuista malleista oppia ottaen.

Natsit ja fasistinen yhteiskuntamalli ovat pahoja asioita, sen sanoo ikävät kokemukset viime vuosituhannelta. Silti tämän aatteen siemenien levittäjiä suvaitaan yhä enenevässä määrin muissakin valtioissa kuin vain Ilmakuivakinkku Perlusconin Italiassa tai rakastetussa Svea-mamman maassa.

Kommunismin ideologiaakaan ei kukaan järkevä ihminen enää puolustane sellaisena, miksi se ihmisen aseena toisia ihmisiä vastaan muuntui, mutta sama kaiku on askelten taustalla monessa valtiossa vieläkin.

Peruspenat ja lehtien henkilökuntia valitsevat taustahääräilijät hakkaavat edelleen raamatunlauseilla päähän homoja, adoption- ja abortintarvitsijoita. Niille uskalletaan heristellä pikkulilliä kuin lapselle, mutta siihen se sitten jääkin.

Sananvapaus on erinomainen asia. Demokratia myös, mutta ne menetetään helposti jos yhteiskunta lyö laimin yksinkertaisen valistuksen, joka on tehokkain tapa torjua jussi halla-ahot ja muunlaistenkin kylmien kyytimiesten tarjoamat halpamatkat eurooppalaiseen pimeyden ytimeen.

Ei kommentteja: