lauantai 20. huhtikuuta 2013

Huhtikuu 1990

Su 1.4.1990 Pöllösenlahti, Iisalmi klo 23

Nuorimman tyttären syntymäpäivä, täytekakkua, limppareita ja muuta hörtöä pöydässä, koulukavereita kylässä. Kahdeksan vuotta sitten sanoin kätilölle kun se kinaisen vauvan synnyttäjän vatsan päälle käänsi: "Aprillia, aprillia, eepä ollutkaan poeka."

Läksin torstaina Kittilästä. Mutkittelin muutaman kautta ja siksi olin vasta perjantaina Ylä-Savossa. Polanteiset tiet ja täällä päässä jo loskaa, alkumatkasta pientä pakkasta.

Yritän levätä, mutta ei siitä mitään tule. Eilen ajettiin Oskarin kautta Kuopioon. Tullessa Siilinjärvellä äidin ja anopin luona. Tämä päivä synttärihulinassa. Huomenna kun lähden, koukkaan aikasten mutkan Pielavedelle. Joku mies soitteli ja oli vailla timpuria Nilakan rannalle ensi kesäksi. Pitää käydä katsomassa vaikka lupaa en mitään. Sepekin aikoo ruveta rakentamaan Maaningalle ja vaineksi minua sinne. Joka tapauksessa työmaan vaihto on piankin tosi sillä pieksämäkeläisrosvon Kittilä-suoni ehtyy.

Ma 2.4.1990 klo 23.45 Kittilä, Veitservasa

Kerettiin vielä tämän vrk:n puolella tänne. Aamulla käytin tytärtä verikokeissa ennen lähtöä, ajoin Pielavedelle ja pikaisesti katselin kesämökkiaikomuksiaan esittelevän pienen, mustapartaisen miehen ja sen paksupohkeisen emännän piirustuksia ja rakennustonttia kallioisella Nilakan rannalla. Koukkasin kylältä Eskon, joka tuli kaverinsa kyydillä Suonenjoelta. Syöksyttiin sitten Pyhäjärven kautta nelostielle. Samaran trippimittariin kääntyi lukema 950 kun kuumasti naksuvan ajokin lumipenkkojen väliin  parkkiin peruutin.

Oli melkoinen vastaanotto muuten: Ville makasi paskoissaan ravintolasalin betonilla, Roope sammuneena parakkiinsa ovi auki ja Tane, Mikko ja kaksi "Kittilän varmaa" remusivat saunan puolella hulluina päissään.

Mitenhän nyt unenpäästä kiinni saisin?

Ti 3.4.1990 klo 23

Käväisin Kittilän kirkolla. Hyvästelin Minnan. Se poistuu huomenna kuvioista kotipuoleensa etelämmäksi;  melkein 8:n kuukautta me tansseissa, ja muutenkin, tapailtiin ja vähän sydänalassa kaiho kapertaa.

Päivän aikaan Eskon kanssa paneloitiin keittiön laipio ja ajettiin moottorisahalla hirsiin urat taustakoolauksia varten. Huomenna levytys. Kalusteista ei ole piirustuksia, ei suunnitelmia. Yrjö yritti keretä johtojensa kanssa, mutta väliin vedettiin mekin niitä ja laitettiin jakorasiat arviomitalla. Muu porukka loiventeli viikonlopun juominkejaan; ei vasaraniskemää koko päivänä heillä. Huorat lähtivät aamulla Mikon tilaamalla taksilla; kalliita vosuja. Mikkoa puistatti kun lompsaansa ravisteli. Mutta rahalla se Mikkopukkikin...

To 5.4.1990 klo 03

Tulin äsken Levihotellilta. Alkaa olla turisteja liikkeellä. Helin kanssa tanssin enimmäkseen ja kun se humaltui jatkoin Postineidin väljien lanteiden ketkutuksella. Oli ahdasta töytäilyä. Kaavin  timpurilla oli pitkä, vaalea porilainen seurassaan ja tutulla rovaniemeläisellä muurarilla joka puolelta mukavasti kumpuileva mummeli Heinolasta. Meidän Veitservasan porukka piti kiltin illan. Mika tuli Salosta lomalle ja käväisi. Meni sitten Kaavilaisen työmaalle yöksi. Oli illasta hotellilla hänkin, mutta tapansa mukaisesti hiljaisena istuksi vain tiskillä.

Ajattelen turistisakkia jota etelästä tänne valuu. Päivällä jonottavat rinnehisseihin ja illat ravintoloiden sisäänkäynneillä ja baaritiskeillä josta heidän ratkiriemunsa kliimaksiin repeää. Juhlien jälkeen horjuvat taksijonoissa eikä kukaan aamulla ole varma, kenenkä vierestä heräjää; tasa-arvo toteutuu tunturissa. Jos joku tänä päivänä äyskähtää, että "te miehet kun olette semmosia..." niin voinee sanoa vastaan, ettei se onnistuisi ellei olisi myös naisia jotka ovat "semmoisia..."

Pe 6.4.1990 klo 18

Sepä kävi äkkiä! Siis koko porukan irtisanominen. Tuli riitaa Kantasen kanssa kun se ei ole palkkoja maksanut niillekään, joilla tehtyjä tunteja on. Ja kun yks sun toinen sille soitteli, niin se ilmoitti sähkömies Yrjön välityksellä, että kaikki keräävät kamppeensa ja häipyvät.

Työmaan loppua uumoiltiin porukassa jo kuukausi sitten kun rakennustarkastuksen tekivät ja valmiusasteen paperille panivat: Kantanen kautta Majasirkat Oy ("Sijamarkat" perkele!) sai KERA:n kehitysaluemiljoonat tililleen ja homma seis. Keplotteluahan tämä on ollutkin, ei työnjohtoa, ei minkäänlaista valvontaa kunhan vain jotenkin homma eteni. Nyt sitten jäävät palkat ja 8:lta kuukaudelta kertyneet lomarahat sisään ja niistä joutuu varmasti käräjöimään. Vituttaa. Lähetään nyt sitten kaikki laijasta lukien ryyppäämään!

Ma 9.4.1990 klo 04 Iisalmi

Olo on kuin olisin telineiltä pudonnut. Eilenaamulla, kun oli pakattu Eskon peräkärryyn työkalumme, lähdettiin ajamaan päin lumimyräkkää jota riitti koko matkalle. Vein Eskon Suonenjoelle ja ajoin samoin silmin takaisinpäin tänne Iisalmeen. Lapinlahdella pyryn seassa huitoi tyttönen kinnaskädellään ja kun otin sen kyytiin, se hädissään parahti: "Äkkiä, äkkiä, ne tulleevat kohta perässä..." Kyselin, että mitkä "ne", mutta se vain toljotti kaljaisesti. Neuvoi kuitenkin siinä kylällä omakotitalon jonka kohdalle jäi.

Tuli jälleen liki 900 kilometriä mittariin. Ei tämmöisessä mitään mieltä ole.

Keittelin kahvit, katselin kun tyttäret huokuvat lastenhuoneessa. Satu vähän havahtui kun kävin sängyn vieressä ja kohensin peittoa. On epilepsia ravistellut taas; tyyny veressä. Miten päin minä nyt unesta kiinni saan? Pitäisi saada soittaa jonnekin, mutta kenelle tähän aikaan?

Pääsiäisen kärsimysnäytelmä alkaa.

Su 22.4.1990 klo 15.45 Iisalmi

Kävin alhaalla, ihan kellarissa saakka. Mutta osasipa ulosottomies sinnekin ja piti vajota vieläkin alemma. Aika kovasti nyt pystyssä joka suuntaan kun karhut lähtivät yksissätuumin liikkeelle. Eipä näitä selitellä osaa edes itselleen. Lukuja voi esittää, mutta lukujen takusia ei. Ei syitä, miksi lukuja viivojen alle syntyy. Ne ovat pitkiä prosesseja ihan kuin ihmisten sairastumisetkin.

Ti 24.4.1990 klo 11

Kävin toimeentuloluukulla. Virkailija sanoi, ettei mitään heiltä anneta koska minulla kerta palkkasaatavia on. Ei sitä kiinnostanut katsoa ulosottomiehen laskelmiakaan.  Ei ottanut kuuleviin korviin kun selitin, että kuolta keretään ennen kuin konkurssipesästä tai palkkaturvasta saamisiaan voi kuitata; se prosessi kestää puolesta vuodesta vuoteen. Enemmänkin jos oikein vittumaiseksi menee.

Minkäs teet? Käyn paskalla seuraavan kerran sen toimiston eteiseen ja hirtän itseni ovenripaan.

Klo 13

Virtanen soitti Suonenjoelta. Sanoi, että ompelimonlaajennus pitäsi hänelle tehdä, että joko huomenna tulen? Sanoin, että laita rahaa bensaan niin tulen heti kun saan täällä kotona vähän asioita jollekin tolalle. "100 mk:aa tunti kaikkine kuluineen, pimeänä!" töksäytin lopuksi.

Klo 23.30 Siilinjärvi

Virtanen pani pikana rahaa Postiin päivällä ja ajoin tänne äidin luo. Menen tästä aamuksi Suonenjoelle myskämään. Pyysin äitiä, että jos se jaksaisi käydä Iisalmessa tyttöjä katsomassa jossakin välissä.

Tuli poliisilaitokselta aikavaraus komisarion pakeille kolmen ylinopeussakon vuoksi; kortin aikovat riipiä kuivumaan. Sekin vielä kaiken päälle! Kaikkien tekemisteni lopputulos on pimeään putoaminen; saisipa tämän ihmisen mielestä röntgenkuvan nyt.

Ke 25.4.1990 Suonenjoki klo 22.30

Tässä vierashuoneessa on aika viileää.

Virtasella on iso, kivinen talo, valkeaksi rapattu. Taloa asuttaa hänen lisäksi vaimo ja poika ja sen aika tuhdissa kunnossa oleva tyttöystävä. Itse Virtanen on karvainen, hyvin lihava nahkatakkikauppias. Vaimo ompelee niitä takkeja. Kerran ostin tältä mieheltä mustan takin, mutta siitä repesivät heti taskujensuut: toin sen takuuseen korjattavaksi. Takki maksoi yli 2000 mk:aa.

Tämä päivä meni melkein suunnitellessa. Rakennuslupapiirustuksissa ei ollut kuin julkkari ja mitat pohjasta. Tein kuitenkin linjapukit ja tasoittelin anturavalujen sijat, leikkelin tyroksit sekä purin pariovet ja karmit pois koska laajennus tulee sen kohdalle; ompelimo sijaitsee talon alkuperäisessä, tilavassa autotallissa. Rutaisen huomenna laudoitukset ja raudoitukset ja varmaan illasta jo valetaan. Jospa tuosta pojasta olisi siihen avuksi räpinkuuntelun lomassa; nurkalla sen tojotansaatanan takakontti jumpsaa kuin kompressori yrittäisi käyntiinlähtöä onnistumatta siinä.

To 26.4.1990 Suonenjoki klo 23.30

Eskon luona kävin saunomassa kun se on ihan tässä naapurissa. Eskolla oli toraa Kirstin kanssa. Niillä on samanikäiset tytär ja poika kuin minulla tyttäret. Eskollakin jo töitä pukkaa niin, ettei ehdi kuin kääntyä kotona ja on taas menossa. Siitä Kirsti natkuttaa ja Esko puistelee takaisin.

Virtasen työmaalla laudoitus raudoituksineen on valmis, mutta betonia ei alettu enää myöhäillasta tekemään. Aamulla sitten. Nyt olen niin väsy, että en jaksa tätä vihkoa sulkea ja kynää laittaa sen väliin.

Ma 30.4.1990 Suonenjoki klo 21

Huh huh. Kovat päivät takana; joka päivä vähintään 12 tuntia vasaranvarressa. Huomenna vappu, mennään kohta Virtasen mökille saunomaan ja juomaan kaljaa. Isäntä tarjoaa. Uusia laskuja on tullut kotiin ulosottomiehen kautta yli kymppitonnin verran entisten päälle. Virtasella tienatut rahat ovat tarpeeseen, mutta ei niillä velat lyhene. Ensi viikolla se komisarion luona käynti...

Laajennushomma jo säänsuojassa. Eristän ja levytän vielä sisältä niin on yksi homma taas minulta maailmassa vähempänä.

Ei kommentteja: