Menisin hautaan minäkin kuin elämän koettelema äitini, meteliä pitämättä. Tämä tuli mieleeni edellisen yskökseni uudelleen luettuani.
Silmissä kirvankusta kun niin kirveltää. Sanomalehden painoväriallergiaa; Hesarin tulo loppui juhannukseen kuin koivujen pölytyskin, että eiköhän se taas tästä.
Netistä luin, että yökerhoisku tappoi yhden ja haavoitti monia kaukaisessa Mombasassa josta Taiska 1970-luvulla lauloi kovin illusorisesti: Pommein varustettuina kulkevat sielläkin nyt toiset.
Syyria on kylmää sotaa huokuva nalli Lähi-idän hiekkaisessa perseessä. Gaza/Israel, Iran, Irak ja Afganistan pysyvät toivottomina tapauksina. Kreikka ja Espanja pitelevät Euroopan unionien jäsenmaita tiukasti yhteiseltä uumalta ja imevät sen rintojen mahlaa samalla kun Venäjä raapii meidän hilseistä päälakea tökkien yhtä aikaa hiilihangolla Euroopan idänpuoleisen kyljen puolalaisiin lapaluihin.
Muuten Suomessa hukutaan, hirttäydytään, kurvataan junien ja rekkojen keuliin ja ajetaan kännikolareita suviöiden ihanassa hämyssä kuten ennenkin. Vaimonhakkaajapaidat ovat uusinta uutta elämänhallinnassaan rökäletappioita kärsineiden ihokkaina.
Luin joitakin kommenttipalstoja. Toisti joku jonkun toisen tai kolmannen toistoa Paavo Haavikolta, että jos valta annetaan kansalle, niin kenelle se annetaan? Minulle mulahti mieleen kuin suoveden syvyyksistä kaasukuplainen mytologiaoppi, jonka mukaan kansa olisi tahtova ja ajatteleva olento. Onko se? Miten se voi olla? Miten sitä voi olla yhtäkkiä jokin osanenkaan siitä; "kansan syvät rivit"? Miten syvät? Entä pituus?
Jos mielikuvitellaan 5,3 miljoonaa suomalaista riviin Hangosta Utsjoelle, niin mikä osa siitä on syvyyttä ja mikä pituutta? Roikuskelevatko henkisten ominaisuuksien yhteneväisyydet siinä kuin paidanriekaleet piikkilangassa?
Kun kansan syvät rivit äänestävät historian äkkimutkassa vennamolaiset voittoon, sen sama mutka takaisin pongahtaessaan paiskaa seuraavissa vaaleissa ne tunkioon. Kolme peruspuoluetta kuitenkin pysyvät kuin Junttilan lahonneet tuvan hirret paskalla liisteröityinä koossa.
Toisaalla Kansan Syvät Rivit (ksr) on valmiiksi äänestäjien tietoisuuteen agitoitu puoluebrändi kunhan persujen haudalla testamenttia luetaan.
Millaistahan lienee olla kansan syvien rivien edustaja? Onko olo kuin kauppamatkustajalla joka aamuisin pakkaa näytelaukkunsa ja lähtee levittämään edustustehtävänsä syvintä olemusta maailmalle? Mitä palkkaa näille agitaattoreille maksetaan? Kuka maksaa? Ei ne ilmaiseksi kuitenkaan alati ole päivystämässä.
Minulle itselleni kansan syvät rivit ovat aina olleet käsinkosketeltava asia, ei pelkkä epämääräinen käsite; hyödyksi otettava rätti jolla pöytiä pyyhitään. Ne ovat ihan jotain muuta, kuin hetkellisen tarpeen ilmaantuessa hyväksi käytettävissä olevaa, tunnotonta massaa. Minun kansani syvät rivit ovat niin syviä ja syvällä, että ovat jo aikoja sitten haistattaneet pitkät kaikelle sille, jolla luullaan olevan merkitystä kun pyöritetään lihaisia ihmispalloja vallan kabinetteihin. Ne löytyvät ihan muualta kuin edustajikseen ilmoittautuneiden puheissa tai kirjoituksissa.
Tämänkin pienen kaupungin aukisilmin kuljetusta pyöräilypyrähdyksestä kansan syvyydestä voi jo jotain päätellä.
Pietari Brahen patsaan luota, lasten leikkipuistosta lähtee uupuneen oloinen äiti työntämään lastenvaunuja torin halki, puhuu kännykkään, itkee, riitelee ja voi silminnähden pahoin. Kuulen puolikkaan lauseen: "...ei, ei minulla ole yhtään rahaa...".
Pultsari nukahtaneena torinlaidan penkille, toisen sammuneen pensaanjuurella nurmikolla, kolmannen kusella polkupyöränsä tangon välistä Pietarin patsaan jalustan kukka-asetelmaan.
Joenrantaväylällä katseeni tavoittaa nuorenparin ravistamassa lääkepurkista tabletteja kaljan kanssa huuhdeltavaksi alas mahaansa.
Kaupungin keskustassa kerjäläinen tulee paperimuki kädessä vastaan. Toinen toisella puolen kävelee vastapäiseen suuntaan.
Eksynyt vanhus töröttää pyörätuolissaan keskellä yksisuuntaista katua, näyttää neuvottomalta kun auto huudattaa torvea takana.
Kaupan kassajonossa eläkeläisrouva kilistelee viimeiset hilunsa kukkarosta, saa niillä maitolitran, pienen leipänyssäkän, kevytleviterasian ja lenkkimakkaraa jonka muovikyljessä on punainen 50%:n alennusleima.
Reilusti alaikäinen, pitkiä räkäkaaria syljeskelevä poika-tyttöporukka vetää iltamyöhällä tupakkaa, olutta ja energiajuomaa kauppakeskuksen oven edustalla. Toinen pienten miesten räkläparvi Nuasen joensuulta oikaisevan ikiaikaisen Tervakanavan ylittävän sillan alla vetää sauhuja niin, että sillalla kulkijaa haju huimaa.
Erään kerrostalolähiön parvekkeilla juodaan kaljaa, tupakoidaan, huudatetaan musiikkia, parilla ulokkeella käryää makkaragrilli ja yhdellä tapellaan niin, että valkea paidanhiha lähtee leijailemaan alas kuin suuri joutsenen sulka. Kohta sieltä lentää myös lippalakki ja lasten värikäs potkupallo ja kun ajan hiljalleen ohitse, tappelunmetakka siirtyy sisäosiin ja voin vain kuvitella, mitä siellä ehkä tapahtuu.
Nämä näkemäni kansan syvät rivit tuskin välittävät, kuinka maata ohjataan tai miten sen taloutta, ulkomaansuhteita ja kytköksiä suurempiin ympyröihin hoidellaan, tai saatikka miten maanpuolustus- tai maahanmuuttoasiat makaavat.
Mihin omaa kaupunkia, suomalaista yhteiskuntaa tai saatika koko maapalloa käsittäviin kysymyksiin todellinen syvien rivien edustaja kykenisi vastaamaan jos hänet äkkiä pensaanjuurelta heräteltäisiin?