perjantai 4. lokakuuta 2013

Damesus Elisse Lot

Savikäsiä, maailmanlopunmonttuja, putkenpätkiä, ilmastointikanavia ja pitkänhiljaiset sillat. Sulkakynäkolmoset Jakolew, Stan ja Illustrion. Luupuisto, Kaksoistornien maa, Vinokukkuloiden tori ja Arpihuulisten suo. Argumentaatiovirhe, geneettinen virhepääätelmä, kehäpäätelmä ja lauma samanmielisiä ^^ ^^ ^^:a vetoamassa Humen giljotiiniin, kokoamassa hirttolavaa, punomassa köysiä ja taas matkaan.

Troolilla torin alitse kadulle ja yhdellä pompulla asvalttia harteilla ajokaistan ylitse. Pyöräsukkuloita, munakulkijoita ja kaksitankoisia isopäitä. Pitkä lasku toiseen laitaan ja peltisuikaleella ylitse Othmaninmeren. Remington-rämeen Jarnantalo, kuusitoista reikää, kaksitoista kanavaa ja hillapuuroajatuksia tikapuiden puolilla. Ovissa, ikkunoissa ja luukuissa jalkateriä ja kämmeniä ovenripoina, saranat olka- ja polviniveliä, säpit kylkiluita ja lonkkien ristauksia.

Siluetti esittelee Jarnaa: Tässä keskitalivariaatin kalisterissa mussuttelivat muurainpiiraitaan madamus Elba Metfalkt, hänen puolisonsa mösjööster Turbl Metfalkt sekä damesus Elisse Lot. Tuolla ylätalivariaatin kalisterissa puliteerasivat pandumaksit ja mikstariukset. Alitalivariaatin kalistereissa talistelivat tempaljöörit ja maljoordakerit.  He kaikki ovat kutveltaneet lopullisiin kakamoroofeihin piiraineen, mukeltaa siluetti ennen kuin serpentiinituuli koukkaisee hänet luukusta ulos. Hetken vielä sokerirapinaa sitten saippuahiljaisuus. Kalanruotokatoista varisee pimeänpalapeli ja kuurohyttysenkin valitus vaimenee.

Sulkakynäveljekset kumistelevat taustapimeästä. Jakolew ja Stan piirtävät mustaan Elisse Lotin. Illustrionin keltainen tussi sytyttää Elissen käteen kynttilän. Stan puhaltaa vielä kynästään henkeä Elisseen ja veljekset kumahtelevat takaisin takapimeyteen.

Damesus Elisse Lot synnyttää silmiinsä kanelikatsetta ja valopalapeli murustelee mustan.

Voin jälleen hengittää.

5 kommenttia:

Keiju kirjoitti...

Nyt se tuli hulluksi! Oivallista. Teksti muistuttaa toisaalta hiukan muuatta omaa kirjoitelmaani, joka _ei_ menestynyt Pirkanmaan kirjoituskilpailussa oliko-se-nyt-vuonna 2011. Kirjoitelman nimi oli "Laasss!" ja minusta se on ehkä tärkeintä, mitä olen kaunokirjallisuuden alalla saanut aikaiseksi.

Anonyymi kirjoitti...

valto

jes! helposti antaisin nyt neljä tähteä viidestä. ja tästä sen taas näkee että kaunokirjallisuus ja tiedostamaton puhuvat usein samasta asiasta; siitä mitä on mahdotonta muuten ilmaista saati nimetä. täytyy vain varoa sitä, ettei se kivety retoriikaksi. ja sinähän et sellaista kömmähdystä tee.


t. meri

Valto Ensio kirjoitti...

Keiju, Meri

Tämä on yksi päänsärkyunistani. Joskus ne jatkuvat ja jatkuvat ja kummallisia nimiä (joita yritän sitten edes sinne päin muistella), paikkoja ja olioita niissä liikkuu.

Mistä unet tulevat?

Ei se tiennyt Sigismundikaan.

Keiju kirjoitti...

Ai, tiesikö Freud jostakin jotain? Hymähtelyä.

Yllä mainittu oma kirjoitelmani tuli muuten unen sijaan oudosta luovuuden ryöpsähdyksestä, jonka koin eräänä talvena. Minun vain täytyi luoda jotain, ja kirjoittaminen on sellaisessa tilanteessa sujuvinta.

Valto Ensio kirjoitti...

Keiju

Luovuudenryöpsähdykset ovat pitempään kuuseen kapuamisen alussa.

Kyllä Freud tiesi paljonkin, en sitä epäile yhtään. Ei minun itseäni ainakaan kannata samalle viivalle hänen kanssaan laittaa.

Spekulaatioita hänkin tiedemiehenä teki ja sellaiset on aina asetettava kiistanalaiseksi ja katsoa, kestääkö nämä väitteet edes osatotuuksiksi. Minä kun en ole tiedemies, niin en voi oikeasti osallistua edes kiistämiseen.

Osa Freudin teorioista on edelleen jakamassa mielipiteitä ja on samalla perustana monelle tutkinnansuunnalle, osa taas on heitetty ajat sitten roskiin enkä usko, että hän siitä pahoillaan olisi.

Nyt taitetaan ilmastonmuutoksista, mutta kunhan aikaa on kulunut saman verran kuin Freudin teorioista, totuudenjyväsiäkin alkaa ilmoille hiertyä.

Toisaalta ihmismielen tutkinnallisille spekulaatioille aikakysymys ei ole olennainen, mutta ilmastokysymyksessä se saattaa niin olla. (Siis "saattaa".)

Saattaisi olla jopa kiirekin uskoa se, mitä tiedemiehet esittävät ja vaikka toimia edes varuilta (maksaisiko se muka jotain jos ihmiskunta jättäisi ylensyönnin edes hetkeksi?) koska sekin loisi pohjaa jollekin enemmän kestävälle ("kestävälle kulutukselle" heh heh) kuin tämä tällainen jahkaaminen jossa itse ilmastonmuutoksentutkijat (-uhkakuvienluojat) ja niiden tiimoilta maailmanääriin kokoontujat lentelevät kasvihuoenpäästöjä aiheuttavia lentoja aivan turhaan.