lauantai 18. huhtikuuta 2009

Opettamaton tollukka


Katselen ihmisten kansoittamaa, ylitsepursuavaa planeettaamme opettamattoman tollukan silmin. Tällaisille näköelimille maailma näyttäytyy leipätaikinakorvona, jota yhä tiukemmaksi alustetaan. Ne, ketkä päälimäisinä hierimenkäyttäjinä hääräävät, niistä ei heti selvää saa, sillä ne ovat hunnuttaneet itsensä totuudelta varastamillaan kostyymeilla kuten Vysotskin laulussa "Valhe ja totuus" minun sananvalintojani lahjakkaammin asia ilmaistaan.

Niin kauan, kuin ihmislaji on toistensa olemassaolon suuremmassa mittakaavassa oivaltanut olevan olemassa, se on pyrkinyt hämäämään oman lajihaaransa reviirisisällön edistymisen, tai edistymättömyyden toisiltaan. Länsimaat ovat jollakin tapaa kötöstelleet yhteen hämäysverkostonsa, mutta "pahan akselin" valtiot kirppuilevat kuin keltamuurahaiset omissa mättäissään tuikaten silloin tällöin ohjuksen taivaalle kuin hädässä oleva alus myrskyävällä merellä.

Kuplia täällä kuitenkin koko ajan rakennetaan. Silloin tällöin ne poksahtavat rikki, mutta maailmanlaajuisesti toimivat paikkauspartiot laitetaan heti liikkeelle. Raha on se aine, johon turvaten kuplia rakennellaan ja samalla aineella sitä myös paikkaillaan.

Markkinatalouden ja kuvitellun, rajattoman kasvun kuplia on vielä suhteellisen helppo korjailla, mutta entä se, jota singutetaan yllemme koko ajan kiihtyvällä vauhdilla? Kuplaa, joka on tyystin näkymätön, hajuton ja mauton, kuplaa, jota ei voi tuntea, ei käsittää, mutta jokapäiväiseen elämäämme sen megatavut ovat liimautuneet kuin laamapaita savottalaisen persevakoon.

Kun tämä kupla poksahtaa, seisovat yhteiskunnat ja niiden jäsenet kuin kyrvät edesmenneen valtakunnansovittelijan Jorma Reinin vastustajilleen lähettämässä postikortissa.

Nörtit ja tietotekniikkaan vihkiytyneet sumuttajat vannovat luomuksiensa nimiin kuin uskovaiset näkymättömiin jumaliinsa. Heidänkin uskonsa on vankkumaton, ja mielikuvituksensa yhtä yhdenkoon silmäinen kuin verkko, jota rakentavat. Niin on rakennettu aineettomille perustuksille maailmankirkkojakin, joiden elämänehto on iätkaiket ollut, että jäsenistö kumartaa tasatahtiin samaan suuntaan määrätyillä vuorokauden hetkillä kuvitellen, että juuri tämän pisteen miljardisesta massasta Jumala huolehtiakseen on ottanut.

Nyt, kuten nerot ovat aloitteen tehneet, että kotien näytöt ja näppäimistöt liitetään vain kaapeleilla suureen keskustietokoneeseen jota valvovat, ohjeistavat, käskyttävät ja virusturvaavat yksi ja sama keskustietokone, alkaa tietotekniikkakirkko olla harjaa myöten pystyssä. Google-Jumala jää silti yhtä tuntemattomaksi, näkymättömäksi, hajuttomaksi ja mauttomaksi kuin entivanhaisetkin jumalat.
Virkanimitykset sentään vaihtunevat. Yhteiskuntiin siunataan kohta omat ATK-papistot jotka jakavat ehtoollispikseleitä ATK-ajokortin suorittaneille, yli viisitoistavuotiaille ATK-jäsenilleen. Ne, jotka eivät usko tietotekniikan jumaluuteen ja kaikkivoipaisuuteen, haudataan näiden yhteisöjen ulkopuolisiin tiedostoihin ja unohdetaan.
Yksi suuri enkelikeskittymä tulee Suomessakin peittämään kohta Haminan kokoisen kaupungin kokonaan, mutta sille alueelle on pääsy kielletty pakanoilta.

Ei kommentteja: